10.3 C
Utrecht
zondag, juni 4, 2023

Dierlijk orgaan in de mens: oplossing voor donortekort of utopie?

- Advertisement -


Ook hoogleraar transplantatiechirurgie Ian Alwayn van het LUMC (Leiden) zegt dat het nog te vroeg is om definitieve uitspraken te doen. “Ik vind het erg snel gaan als ik eerlijk ben. Vorig jaar is er een transplantatie met een varkensnier uitgevoerd bij een hersendode patiënt. Dat is toen gelukt, tot twee keer aan toe. Maar ik heb daar nog geen definitieve resultaten van gezien.”

“Maar het feit dat deze transplantatie is gedaan, is echt weer een stap verder. Het gaat nu bijvoorbeeld niet over een hersendode patiënt. Maar voordat je echt kunt spreken over een succes op de korte termijn, moet je minstens een maand verder zijn.”

Groot orgaantekort

Bij een transplantatie wordt een ‘nieuw’ orgaan altijd afgestoten en daarom moet iemand die een orgaan heeft gekregen z’n leven lang medicijnen tegen afstoting slikken. In het geval van een dierlijk orgaan is de afstoting nog heviger en is de kans op complicaties groot.

Maar volgens hoogleraar Ebels is dit absoluut geen reden om maar te stoppen met het transplanteren van dierlijke organen. Integendeel. “Dat zulke experimenten nu worden gedaan, heeft te maken met het grote tekort aan menselijke donororganen. Dat is de reden waarom dit gebeurt.”

Niet alleen toekomst

De operatie in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door transplantatiechirurg Bartley Griffith. Hij is optimistisch over xenotransplantatie, de transplantatie van dier naar mens. “Er werd altijd gezegd dat xenotransplantatie iets van de toekomst zou blijven, maar ik kan nu zeggen dat het iets van het heden is.”

David Bennett was te zwak om in aanmerking te komen voor een mensenhart, zegt Griffith. “Hij zei me dat hij niet dood wilde en daarop heb ik gezegd dat een varkenshart een optie zou kunnen zijn.” Bennett stemde toen in met de transplantatie en zei dat als het mis zou gaan, hij in elk geval de wetenschap ermee vooruit zou hebben geholpen.

Bennett is alweer bij kennis en heeft al met zijn artsen gesproken, zegt de transplantatiechirurg. “De eerste kritieke fase is nu voorbij. We hopen dat hij verder goed herstelt.” De 57-jarige Bennett heeft volgens zijn artsen nog wel een lange weg te gaan.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws