18.3 C
Utrecht
woensdag, juli 6, 2022

Dijkversterking: Hansweert is plots als eerste aan de beurt

- Advertisement -Begin 2023 is de dijk langs het Kanaal door Zuid-Beveland al ‘aan de beurt’. En dat geldt ook deels voor de Westerscheldedijk aan de zuidkant van Hansweert. Terwijl eerst de bedoeling was om de dijkversterking bij het gehucht Eversdijk te beginnen en juist te eindigen bij het kanaal.

Bewoners van het dorp zijn deze week door Waterschap Scheldestromen geïnformeerd over de veranderde plannen. Waarom gekozen is voor de nieuwe aanpak blijft echter een beetje gissen. ,,De voorbereidingen voor dit project duren al járen”, zegt een woordvoerder van het waterschap. ,,Zo kom je steeds tot een nauwkeuriger inzicht.” Volgens hem wordt de overlast op deze manier beter beperkt en kan er ‘efficiënter gewerkt’ worden. 

Ommezwaai heeft gevolgen

Dat de boel bij Hansweert volgend jaar al aangepakt wordt, heeft consequenties voor het dorp. Daar zijn immers ambitieuze plannen om het gebied rondom de oude sluizen op te fleuren. ,,We hebben rekening gehouden met de planning van het Waterschap, omdat we tegelijkertijd aan de slag wilden gaan”, zegt wethouder Kees Verburg. ,,Deze ommezwaai heeft gevolgen en die onderzoeken we nu.”


Quote

In de zomer zou er een knoop doorgehakt worden. Dat is het volgens mij nog niet

Kees Verburg, Wethouder Reimerswaal

Er is meer dat speelt. Want er moet ook gekeken worden naar het complex van voetbalvereniging Hansweertse Boys. Die ziet het terrein aangepast worden, omdat de dijk breder wordt. Verburg: ,,Maar er zal wel altijd één veld beschikbaar moeten blijven zodat ze daar hun ding kunnen blijven doen.” Ook voor het aanpassen van de riolering bij de Waalstraat hebben de plannen gevolgen. En voor subsidieaanvragen die de gemeente wil doen voor het project bij de oude sluizen. Verburg: ,,We zaten in een redelijk riante positie omdat we nog tijd hadden. Nu wordt het twee jaar naar voren getrokken.” Rustig achterover leunen zit er dus wat dat betreft niet bij. 

Huis-aan-huis verspreid

Verburg werd verrast door de brief, die huis-aan-huis in het dorp verspreid is. ,,We wisten wel dat er over nagedacht werd, maar ons was gezegd dat de knoop van de zomer doorgehakt zou worden. Dat is het volgens mij nog niet.” Volgens de kandidaat-wethouder (zijn benoeming is volgende week pas officieel) gaat hij in overleg met het waterschap. ,,Er is regelmatig bestuurlijk overleg, hoor. Maar dit gaat wel één van de onderwerpen zijn. Leuk en aardig, die ommezwaai, maar wij dan?”

De dijkversterking betekent dat ruim vijf kilometer van de dijk hoger en aangepast wordt, omdat deze niet aan de jongste veiligheidsnormen voldoet. De operatie is een van de belangrijkste projecten om Zeeland in 2050 bestand te laten zijn tegen de zeespiegelstijging.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws