4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Door de noodwet kan de gezondheidsdienst telefoons volgen om de verspreiding van virussen te volgen

- Advertisement -


Het landelijke gezondheidsinstituut RIVM is bevoegd om gebruik te maken van geanonimiseerde gegevens van telecomaanbieders om te bepalen of Covid-19-maatregelen al dan niet versoepeld moeten worden, luidt een tijdelijke noodwet die het kabinet vrijdag voorstelt.

De regel, die nog niet door het parlement is gegaan, heeft tot doel nieuwe gegevens te verzamelen naast de pool van reeds in gebruik zijnde datapunten, waaronder het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen van Covid-19. Volgens het kabinet zouden de nieuwe gegevens het totale aantal mobiele telefoons in elke gemeente in Nederland bijhouden, waardoor een meer gerichte aanpak van het doorzoeken van volksgezondheidsgegevens in relatie tot geografie mogelijk wordt.

“[The emergency rule] maakt regionaal maatwerk mogelijk; als mensen uit Bergen op Zoom en Roosendaal veel vaker bij elkaar in de buurt komen, dan is dat alleen voor die gemeenten en de GGD West-Brabant, niet voor Friesland, Groningen of Limburg “, legt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat uit. Beleid in een brief aan de koning op donderdag.

Transmissiemastgegevens die met het RIVM worden gedeeld, worden al naar telecomaanbieders gestuurd. Het wordt dan ontdaan van persoonlijke gegevens en geaggregeerd voordat het door hen naar de gezondheidsdienst wordt gestuurd. De gegevens worden per uur en per gemeente georganiseerd en ook informatie over buitenlandse mobiele telefoons wordt per regio geteld en gecategoriseerd. ‘Dit maakt het mogelijk het risico van verspreiding van en naar die regio’s beter in te schatten’, aldus het ministerie van Economische Zaken.

“Om de privacy van mensen in dunbevolkte gebieden (of in de bovengenoemde buitenlandse categorieën) te waarborgen, worden geen cijfers onder de 15 gerapporteerd. De providers vernietigen de aanvullende gegevens die dagelijks worden verzameld.” Het kabinet merkte op dat de nieuwe cijfers weliswaar een “concreet beeld” zouden geven van de gezondheidscrisis, maar dat de gegevens pas zouden worden ingediend na een vertraging van één tot drie weken.

Volgens de tijdelijke wet zouden gegevens over mobiele telefoons maximaal een jaar worden verzameld, bevestigde het kabinet. Het nut en de noodzaak van de wet zouden dan elke zes maanden opnieuw worden beoordeeld.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws