1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Drugsmisdaad neemt toe door onsamenhangend beleid, zegt de politiechef

- Advertisement -


Drugsmisdaad is in Nederland zo groot geworden, mede door tegenstrijdig beleid ten aanzien van de politie, meldt Landelijk Politiechef Erik Akerboom in een interview met de Volkskrant.

“Het op en neer beleid van opeenvolgende kasten betekent dat we geen goede positie in de buurt kunnen opbouwen. Dat je geen stabiele langetermijn inlichtingenposities kunt opbouwen omdat je altijd gevraagd wordt iets anders te doen”, aldus Akerboom. Als gevolg hiervan verloor de politie jonge criminelen uit het oog die begonnen als drugskoeriers en uitgroeiden tot drugsbaronnen.

“Je kunt de rechtsstaat niet in stand houden en beheren zonder meer constante financiering van de rechtsstaat”, zei hij tegen de krant.

Toen hij drie jaar geleden tot hoofd van de politie werd benoemd, moest Akerboom drieduizend politiemensen ontslaan. En nu moet hij duizend nieuwe politieagenten inhuren, onder meer voor een anti-drugsteam, een “Nederlandse DEA”. En dat kost tijd. “Je moet die mensen opleiden, opleiden, relaties aangaan met de omgeving. Duizend extra mensen binnen een jaar krijgen, dat is onmogelijk”, zei Akerboom.

Hij noemde politici ’te wispelturig’. ‘Ik zou Nederland een kabinet wensen dat een verklaring aflegt over de financiering van de rechtsstaat over jaren. De bezuinigingen, het ad-hocbeleid – dat kun je misschien met een bedrijf doen, maar niet met de rechtsstaat.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws