6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Duidelijker standpunt over cryptocurrency nodig in Nederland: experts

- Advertisement -


Politici, cryptocurrency-bedrijven en regelgevers die woensdag in het parlement verschenen, waren het er allemaal over eens dat er duidelijker beleid en regelgeving nodig is rond de zich ontwikkelende cryptocurrency-sfeer. In de Tweede Kamer, het Lagerhuis van het Nederlandse parlement, is gesproken over de onderwerpen Bitcoin, cryptocurrencies en Initial coin offerings, waar vertegenwoordigers van de financiële toezichthouder AFM, De Nederlandse Centrale Bank, consumentenautoriteit ACM, Nederlandse bank ING en verschillende andere sprekers voor nieuwsgierige parlementsleden die meer wilden weten over de risico’s en de toekomstige innovaties.

Niels Lemmer van investeerdersvereniging VEB was het meest nadrukkelijk in zijn eis dat de overheid ingreep in deze sector om er een gelijk speelveld van te maken met traditionele financiële instellingen. Hij verwees naar nieuwe, veel strengere regels die begin dit jaar voor banken en investeringsmaatschappijen werden ingevoerd. “We hebben duizenden nieuwe regels geïmplementeerd om beleggers te beschermen. Maar zoiets als een ICO is niet gereguleerd. We zien alle kenmerken van een zeepbel, maar mensen willen niet horen dat het om een ​​ongereguleerde markt gaat. Nu zijn we nog steeds op tijd om een ​​regelgevend kader te creëren zodat we kunnen profiteren van deze innovatie, zonder de excessen. “

Rutger van Zuidam van Dutchchain sprak de hoop uit dat de toezichthouders met duidelijkere regels komen. “De golf van ICO’s is hier, hij zal niet verdwijnen. Creëer dus een omgeving waarin Nederland de beste plek is voor bedrijven om zich te ontwikkelen”, zei hij.

Parlementariërs en deskundigen zijn het erover eens dat er meer steun moet komen voor investeerders in de sector. Maar hoe die regels eruit moeten zien, is moeilijk te bepalen.

Wat voor de Nederlandse regering bijzonder moeilijk zou kunnen zijn, is het opstellen van een effectief beleid dat rekening houdt met de enorme groei van de financiële-technologiesector in Nederland, en het implementeren van dat beleid voor een nieuwe industrie die zich helemaal niet beperkt tot de Nederlandse grenzen. In een AFM-position paper aan de Tweede Kamer werd gevraagd om ICO’s op internationaal en Europees niveau te reguleren omdat ze van nature grensoverschrijdend zijn.

Als Nederland ICO’s gewoon verbiedt, gaat het gewoon naar het buitenland, zei Thomas van der Bijl van Follow Coin, een bedrijf dat investeerders informatie geeft over verschillende ICO’s.

Wat Nederland op dit moment nodig heeft, zijn meer waarschuwingen voor mensen die geïnteresseerd zijn in ploeteren in cryptocurrencies, zei Lars van de Ven van het FinTech-team van de AFM. Hij herhaalde in november tegen de NL Times dat de enorme hype rond ICO’s en cryptocurrencies een bedreiging zou kunnen vormen voor mensen die geld willen uitgeven aan de snelgroeiende alternatieve financiële markt.

Tot dusver hebben de Nederlandse financiële waakhonden, de autoriteit op de financiële markten AFM en centrale bank DNB, geen regels kunnen toepassen op deze sector. Omdat cryptocurrency geen geldige valuta is en daarom niet onder hun mandaat valt. ICO’s daarentegen, waarbij geld wordt geïnd bij investeerders, kunnen onder toezicht staan ​​van de AFM. Eerder op woensdag riep AFM-directeur Merel van Vroonhoven op tot een verbod op online aangeboden risicovolle beleggingen, zoals derivaten van cryptovaluta.

De mogelijkheid om betalingen te doen met cryptocurrencies is vooralsnog ook te traag om op grote schaal te worden gebruikt, suggereerde Petra Hielkema van DNB. Op de vraag of DNB al dan niet een eigen crypto-token moet uitgeven, dat MP Mahir Alkaya een ‘DNB-munt’ noemde, zei Hielkema dat het geen goed idee is terwijl de technologie nog steeds eigenzinnig en in ontwikkeling is.

“Er zijn allerlei vragen die nog niet beantwoord zijn. Daarom zijn we erg kritisch over de vraag of centrale banken zelf al dan niet een digitale valuta moeten uitgeven ”, zei ze tijdens de hoorzitting.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws