1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Duizenden Nederlandse Covid-19-patiënten hebben waarschijnlijk permanente longschade, zegt arts

- Advertisement -


Duizenden Nederlanders die herstelden van Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, kunnen blijvende schade aan hun longen oplopen, met als gevolg verminderde capaciteit en moeilijker zuurstofopname, Leon van den Toorn, longartsvoorzitter van de Nederlanders vereniging van artsen voor longziekte en tuberculose NVALT, zei de krant AD.

Veel mensen onderschatten de gevolgen van het coronavirus dat Van den Toorn tegen de krant zei. Het virus en de reactie van het lichaam daarop kunnen permanente schade aan de longen veroorzaken, zei hij. ‘In ernstige gevallen treedt er een soort littekenvorming op, dit noemen we longfibrose. De longen krimpen en het longweefsel wordt stijver, waardoor het moeilijker wordt om voldoende zuurstof te krijgen.’

Van den Toorn verwacht dat “er in Nederland mogelijk duizenden mensen zijn die blijvend longletsel hebben opgelopen door corona”. Van de 1200 Covid-19-patiënten die tot nu toe herstelden na opname op de intensive care, “ging bijna 100 procent met restschade naar huis”, zei hij tegen AD. En ongeveer de helft van de 6.000 mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar geen intensieve zorg nodig hadden, zal de komende jaren klachten krijgen.

Tot nu toe testten 45.500 mensen in Nederland positief op het coronavirus. Velen werden niet ziek genoeg om ziekenhuiszorg nodig te hebben. In deze groep verwacht Van den Toorn dat blijvende problemen minder ernstig zullen zijn, maar toch mogelijk.

Volgens Van den Toorn moeten herstelde coronaviruspatiënten die na een paar weken last blijven houden van kortademigheid of een sterk verminderde inspanningscapaciteit, naar een longarts. ‘Er kan een laag zuurstofgehalte in het bloed zijn, wat schadelijk is voor het lichaam.’

Van de Toorn zei dat de NVALT dezelfde fouten met het coronavirus wil voorkomen als bij Q-koorts, een infectieziekte die in 2007 uitbrak en tot 2011 aanhield. Honderden mensen lijden nog steeds aan ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van Q-koorts . Minister-president Mark Rutte heeft in 2017 namens de Nederlandse regering hun excuses aangeboden.

‘Mensen met een voorgeschiedenis van corona-infectie moeten nauwlettend worden gevolgd om te zien of het herstel is voltooid’, waarschuwde Van de Toorn. Het Dutch Lung Fund zet daarvoor een platform op.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws