8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

E-sigaretten schadelijker dan gedacht: studie

- Advertisement -


Hoewel het nog tientallen jaren zal duren om tot een definitief antwoord te komen over hoe schadelijk e-sigaretten zijn, “is het nu duidelijk dat het product schadelijker is dan aanvankelijk werd aangenomen”, aldus een onderzoek van het Trimbos-instituut. E-sigaretten missen veel van de giftige verbrandingsproducten die aanwezig zijn in tabak, maar er komen nog steeds schadelijke stoffen vrij in de damp, concludeerde het Instituut.

Het Trimbos-instituut heeft namens het ministerie van Volksgezondheid nationale en internationale wetenschappelijke literatuur en beleidsdocumenten over de e-sigaret bestudeerd. De onderzoekers concludeerden dat vapen weliswaar niet zo schadelijk is als roken, maar wel schadelijk. Schadelijke stoffen zoals nicotine en propyleenglycol komen vrij in de damp, evenals sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen – “die nadelige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben”.

Volgens Trimbos laten de meest recente cijfers voor Nederland zien dat 3,1 procent van de volwassenen in 2018 een e-sigaret gebruikte, variërend van soms tot dagelijks. Ze dampen voornamelijk als ondersteuning om te stoppen met roken, hoewel bijna driekwart ook nog tabakssigaretten rookte.

In 2017 had meer dan een kwart van de tieners in de leeftijd van 12 tot 16 jaar minstens één keer vapen. “Voor deze groep zijn er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret een opstapje is naar tabakssigaretten”, ontdekte het Trimbos-instituut. Tieners houden vooral van de vele smaken die e-liquids binnenkomen, aldus het Instituut. Vapenproducten zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.

“Omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak tientallen jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen, is het alleen mogelijk om de werkelijke langetermijneffecten van de e-sigaret op de gezondheid over een lange periode te bepalen”, aldus het Trimbos-instituut. Maar om voorzichtig te zijn, adviseerde het Trimbos-instituut de regering om het gebruik van e-sigaretten te ontmoedigen en het gebruik ervan te beperken tot rokers die echt hulp nodig hebben om te stoppen, op voorwaarde dat bewezen effectieve hulpmiddelen zoals coaching niet voor hen werken.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zei in een brief aan het parlement dat hij al maatregelen heeft genomen om het gebruik van e-sigaretten tegen te gaan, maar onderzoekt wat er nog meer moet gebeuren, meldt Leeuwarder Courant. “De laatste inzichten van Trimbos – onder meer over schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsbeginsel – roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen moeten worden”, zei hij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws