1.4 C
Utrecht
dinsdag, december 7, 2021

Een andere piek in coronavirusgevallen brengt het Nederlandse totaal op 959; 12 doden in totaal

- Advertisement -


In totaal hebben 959 mensen in Nederland positief getest op de coronavirusstam die Covid-19 veroorzaakt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het was een stijging van 155 of 16 procent ten opzichte van de 804 positieve tests die vrijdag werden gerapporteerd. Die dag zette het land de maatstaf voor de grootste eendaagse toename van patiënten op 190, en de kleinere stijging op zaterdag is waarschijnlijk te wijten aan een beleidswijziging over wie in Nederland wordt getest.

Het RIVM meldde dat nog twee patiënten zijn overleden, waardoor het dodental op 12 kwam te liggen. De meeste hadden onderliggende gezondheidsproblemen, maar op zaterdag was ten minste één dodelijk geval specifiek gekoppeld aan Covid-19.

Twee patiënten van wie de dood op zaterdag is gemeld, zijn onder meer een mannelijke inwoner van een Eindhovense woonzorgcentrum die is overleden “door de gevolgen van het coronavirus”, aldus Vitalis, de ouderorganisatie van het bejaardentehuis. Hij werd behandeld in een geïsoleerde kamer en werd overgebracht naar een ziekenhuis omdat zijn toestand verslechterde.

Daar testte hij positief op coronavirus. ‘Het is onduidelijk waar en wanneer de man het virus heeft opgelopen’, zei Vitalis.

Op zaterdag overleed ook een 70-jarige vrouw met andere onderliggende gezondheidsklachten. Ze was een van de drie patiënten in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal om positief te testen op het virus.

Het is niet duidelijk of de sterfgevallen van man en vrouw zijn meegenomen in de nieuwe statistieken van het RIVM. De gezondheidsdienst bleef bij haar standpunt dat alle dodelijke slachtoffers onderliggende gezondheidsproblemen hadden die tot hun dood hebben bijgedragen.

‘Er zijn vandaag minder nieuwe positieve tests gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast’, aldus het RIVM. Een woordvoerder vertelde eerder vrijdag aan NL Times dat het zijn standpunt over wie getest moet worden, wijzigt.

Het doel is om eerst degenen met de meest urgente behoeften te testen, die tests sneller te verwerken en de druk op de laboratoriumcapaciteit te verminderen. Het aantal ongecontroleerde monsters in Nederland stapelde zich halverwege de week op en op een gegeven moment waren er 6000 tests voltooid terwijl er nog duizenden op resultaten wachtten.

Het RIVM heeft zaterdag aangegeven de werkwijze donderdag te hebben gewijzigd. “Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest, omdat er nationaal beleid is om thuis te blijven als de eerste symptomen zich voordoen”, aldus de dienst. ‘Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen.’

De oproep van de overheid aan mensen om hun sociaal contact met anderen te verminderen heeft waarschijnlijk geen meetbare impact gehad op positieve testgevallen, omdat het donderdag pas aan het publiek is geïntroduceerd, aldus het RIVM.

Van de 959 positieve testgevallen moesten er 136 in het ziekenhuis worden behandeld. De cijfers zijn inclusief de 12 mensen die stierven met het virus.

De eerste diagnose van Covid-19 in Nederland was op 27 februari. In de eerste week na die diagnose steeg het aantal patiënten op 5 maart naar 82 en vervolgens op 12 maart naar 614. Terwijl het coronavirus zich door het land verspreidde, nam de regering steeds meer drastische maatregelen. Donderdag kondigde de premier een nieuwe reeks maatregelen aan, waarbij iedereen met griepachtige symptomen werd opgeroepen om thuis te blijven, zoveel mogelijk thuis te werken en evenementen met meer dan 100 mensen te annuleren.

Het virus, en maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, heeft ook effect op de Nederlandse economie. De reisindustrie en de entertainment- en horecasector zitten in de problemen. Maar Klaas Knot, president van DNB, zei donderdag dat hij niet kan uitsluiten dat de Covid-19-crisis de Nederlandse economie in een recessie zal brengen.

Vrijdag om 12.30 uur hebben 5.000 Nederlandse bedrijven volgens de NOS een aanvraag ingediend voor arbeidstijdverkorting. Door deze maatregel kan een werkgever werknemers die niets te doen hebben, naar huis sturen of korter laten werken. De werknemer ontvangt een uitkering voor de gemiste uren, maar blijft toch volledig in dienst van de onderneming. Arbeidstijdverkorting is een bestaande maatregel die volgens de omroep door gemiddeld 100 tot 200 bedrijven per jaar wordt gebruikt.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei voor de ministerraad van vrijdag dat geen mensen of instellingen in de culturele sector kunnen vallen vanwege de gevolgen van het coronavirus. ‘Dit is heel intens. Ik spreek maandag met de sector’, zei ze tegen de NOS. ‘We moeten uitzoeken waar dit toe leidt en wat de gevolgen zijn.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in