4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Een kwart van de geïnteresseerde buitenlandse studenten twijfelt of ze daadwerkelijk naar NL komen

- Advertisement -


Internationale studenten zijn nog steeds geïnteresseerd in studeren in Nederland, maar een kwart van hen twijfelt of ze dit komend studiejaar ook daadwerkelijk kunnen. Ze noemen onzekerheden als gevolg van reisbeperkingen en beperkte financiële mogelijkheden als reden, blijkt uit een onderzoek van de Nuffic onder 941 potentiële studenten van buiten de Europese Unie. 36 procent heeft nog geen definitieve beslissing genomen, meldt de NOS.

In het studiejaar 2019-2020 studeerden in Nederland ruim 25 duizend studenten van buiten de EU. Dat aantal is de afgelopen jaren toegenomen. Het CPB van Nederland berekende eerder dat deze internationale studenten veel geld naar Nederland halen – zo’n 96.300 euro per student – mits ze na hun studie in Nederland blijven werken.

Ook een afname van het aantal internationale studenten kan een probleem zijn voor Nederlandse universiteiten, zegt vereniging VSNU tegen de NOS. ‘Je neemt docenten aan op basis van geschatte aantallen, als deze aantallen sterk verschillen, heeft dat zeker effect’, aldus een woordvoerder. ‘We zullen moeten zien of de instroom daadwerkelijk zal afnemen.’

Een aantal universiteiten bereidt zich al voor of de mogelijkheid, zei VSNU. Sommige universiteiten overwegen om hun startdatum van september naar februari te verplaatsen, om meer tijd te geven voor het opheffen van reisbeperkingen met betrekking tot het coronavirus. Velen kijken ook naar online opties. ‘Momenteel wordt al 90 procent van het onderwijs online gegeven, wat aangeeft dat universiteiten snel kunnen overstappen’, aldus de woordvoerder.

Maar volgens de Nuffic-enquête beschouwen internationale studenten online onderwijs niet als een vervanging voor lichamelijke opvoeding. Slechts één op de tien geeft de voorkeur aan online studies. 21 procent zei dat ze hun studie liever uitstellen en het volgend jaar opnieuw proberen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws