6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Een noodplan zal tekorten aan leraren in 5 grote steden verhelpen, beweert de regering

- Advertisement -


De Nederlandse regering is in gesprek met de schoolbesturen in vijf steden die zwaar zijn getroffen door een tekort aan leraren om noodplannen uit te rollen om het probleem aan te pakken. Het kabinet kondigde maandag aan dat het een plan heeft om de problematiek eind januari in Amsterdam en Den Haag aan te pakken en vervolgens de tekorten in Rotterdam, Utrecht en Almere aan te pakken.

“We hebben nog steeds een heel groot probleem, vooral in de grote steden”, zei minister Arie Slob in een verklaring slechts twee uur voordat de kwestie in de Eerste Kamer, de Eerste Kamer van het Nederlandse parlement, zou worden besproken. Een nieuwe kabinetsschatting suggereert dat het land tegen het einde van 2024 tot tweeduizend voltijdse vacatures voor onderwijs kan worden geconfronteerd.

Het kabinet onderzoekt onder welke voorwaarden scholen kunnen afwijken van bestaande regelgeving om te zorgen dat ze kwalitatief hoogstaand onderwijs kunnen blijven bieden. “De noodmaatregelen moeten de dagelijkse stress van scholen verlichten, zodat scholen de ruimte krijgen om zich de komende jaren te concentreren op oplossingen”, aldus het ministerie van OCW in een verklaring.

Sommige scholen worden mogelijk gedwongen hun klaslokaalmodellen met minder leraren te reorganiseren om het probleem aan te pakken. Het ministerie stelt aanpassingen in de onderwijstijd voor, het inhuren van leraren met een meer gevarieerde achtergrond en tools die de beoordeling beter automatiseren. Het plan was om voor het schooljaar 2023-2024 in het hele land soortgelijke veranderingen door te voeren.

Het plan omvat 60 miljoen euro, gespreid over de komende twee jaar, om het lerarentekort op regionaal niveau te bestrijden, en jaarlijks vier miljoen euro extra voor elk van de vier grootste steden van het land.

Nederland heeft de komende vijf jaar naar verwachting het equivalent van 1.970 voltijds onderwijsvacatures in het basisonderwijs. Het kabinet geeft aan dat cijfer een lichtpuntje is: het is veel minder dan de 3.250 openstaande vacatures die in een eerdere inschatting voor 2024 waren voorspeld.

De meer recente schatting omvat ook niet zo’n 850 nieuwe leraren die naar verwachting zullen overstappen van het middelbaar en hoger onderwijs naar de basisschool, aldus het ministerie. Het kabinet hoopt op de lange termijn het onderwijs aantrekkelijker te maken als beroep en ook de lerarenopleidingen flexibeler te maken.

Vorige week stemde Nederland na een jaar onderhandelen in met een nieuw contract met vakbonden, wat leraren een salarisverhoging van 4,5 procent zou opleveren, plus een eenmalige bonus gelijk aan een derde van hun maandsalaris, en een extra single betaling van 875 euro.

Leraren plannen nog steeds een staking in een tweedaagse staking van januari waarin wordt opgeroepen tot meer structurele investeringen in het onderwijssysteem van het land.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws