Een recordaantal van 340.000 mensen raakte in het tweede kwartaal hun baan kwijt


Bijna 340 duizend mensen die in het eerste kwartaal van dit jaar betaald werk hadden, waren in het tweede kwartaal hun baan kwijtgeraakt. Een record, meldde het CBS vrijdag. De daling was het grootst bij zakelijke en administratieve beroepen, zoals receptionisten, dienstverlenende beroepen zoals horeca en transport en logistiek, zoals taxichauffeurs.

Tegenover de 340 duizend mensen die hun baan verloren, waren er ook 208 duizend mensen die in het eerste kwartaal geen betaald werk hadden, maar in het tweede een baan vonden. Per saldo daalde het aantal betaalde arbeidskrachten in Nederland daarmee met 132 duizend. Dit aantal stijgt meestal in het tweede kwartaal, volgens het statistiekenbureau.

Van de mensen die in het tweede kwartaal hun baan verloren, waren er 211 duizend ongeschoold personeel. Vooral in de transportsector gingen meer banen verloren door ongeschoolde werknemers dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar – 26 duizend dit jaar, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Dit waren voornamelijk taxichauffeurs, bestelwagenchauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en laders en lossers.

In het tweede kwartaal verloren iets meer mannen hun baan dan vrouwen, 175 duizend mannen en 163 duizend vrouwen. De meerderheid van de mensen die hun baan in de transportsector verloren, waren mannen, aangezien mannen de meerderheid zijn in deze beroepen. Hetzelfde geldt voor technische beroepen. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in zorg- en welzijnsberoepen, en de meerderheid van de mensen die hun baan in deze beroepen verloren, waren ook vrouwen.

Spring naar toolbar