1.4 C
Utrecht
dinsdag, december 7, 2021

Een van de twee laatste noordelijke witte neushoorns teruggetrokken uit fokprogramma

- Advertisement -


Een van de twee laatste noordelijke witte neushoorns is teruggetrokken uit het fokprogramma dat de soort van uitsterven moet redden.

Wetenschappers hebben besloten om niet langer eicellen te oogsten van de 32-jarige Najin, na een “ethische risicobeoordeling” waarin rekening werd gehouden met haar leeftijd, gezondheid en andere factoren.

De andere nog levende witte neushoorn is Najins 21-jarige dochter Fatu. Zij kan geen zwangerschap voldragen door een aandoening aan haar baarmoeder. Het laatste mannetje van de soort stierf in 2018, maar zijn sperma is verzameld en wordt gebruikt om eicellen te bevruchten.

Embryo’s

Sinds 2019 zijn er tachtig eicellen weggenomen van Najin en Faty. Daarvan zijn tot nu toe twaalf embryo’s gemaakt met het sperma van twee overleden mannetjes. Wetenschappers hopen die embryo’s te implanteren in speciaal daarvoor geselecteerde draagmoeders uit een populatie van zuidelijke witte neushoorns.

“Een dier terugtrekken uit een natuurbeschermingsprogramma vanwege dierenwelzijnsoverwegingen, is meestal geen kwestie om lang over na te denken. Maar wanneer dat ene dier 50 procent van de totale populatie uitmaakt, dan overweeg je die beslissing meerdere keren”, zei dierenarts Frank Görlitz van het bedrijf BioRescue, het wetenschappelijk bedrijf dat het onderzoek leidt. Naast haar hoge leeftijd, toonde de echografie verschillende kleine tumoren op Najins baarmoeder en een cyste op haar eierstok.

Ze blijft wel deel uitmaken van het programma. Volgens BioRescue kunnen haar weefselmonsters nuttig zijn voor stamcelonderzoek, en hopen ze dat “ze haar sociale kennis en gedrag kan overdragen aan toekomstige nakomelingen”, mochten die er komen via het inbrengen van embryo’s in andere neushoornvrouwtjes.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws