-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Een vijfde van de Nederlandse bedrijven is getroffen door cyberaanvallen

- Advertisement -


Een vijfde van de Nederlandse bedrijven met minimaal 10 medewerkers had vorig jaar te maken met de gevolgen van een cyberaanval, zo onthulde het CBS maandag in een onderzoek naar IT-incidenten. Bedrijven in de financiële- en energiesector zijn volgens het statistiekbureau het meest kwetsbaar voor cyberaanvallen.

In de helft van de gevallen moesten de getroffen bedrijven kosten maken om de schade als gevolg van een externe aanval te herstellen. De meeste schade betrof het verlies of de vernietiging van gegevens. Het lekken van persoonlijke gegevens door cybercriminelen kwam minder vaak voor en leidde voor het grootste deel niet tot materiële schade.

Het CBS keek ook in algemene termen naar IT-problemen. Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar extra kosten gemaakt om IT-problemen op te lossen. Het betrof veelal hard- of softwarestoringen. De horeca had de minste IT-problemen: 33 procent van de bedrijven had problemen. De gezondheids- en welzijnssector had het meest te maken, 57 procent van de bedrijven.

Volgens het statistiekenbureau hebben grote bedrijven meer IT-problemen dan kleinere. Driekwart van de bedrijven met meer dan 500 werknemers moest vorig jaar technici inschakelen om IT-problemen op te lossen, vergeleken met 43 procent van de bedrijven met 10 tot 20 werknemers.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws