4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Eerste Kamer keurt noodreductieplan stikstof goed tijdens luidruchtig tractorprotest

- Advertisement -


Een pakket van dringende maatregelen om de uitstoot van stikstof en bodemverontreiniging terug te dringen, werd dinsdagavond goedgekeurd door senatoren in de Eerste Kamer, de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel voorziet in strengere stikstofvoorschriften voor bouwprojecten, vermindering van stikstofemissies door vee en versnelde verbetering en herstel van Natura 2000-natuurgebieden.

De regerende coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden de hulp van verschillende anderen nodig om het wetsvoorstel te halen. Het kwam van de SGP-, 50Plus-, OSF- en de Otten-factie en het wetsvoorstel werd aangenomen met 40 stemmen voor en 35 tegen.

Verschillende boeren kwamen uit protest op tractoren buiten het parlement en schalden zo luid dat veel senatoren zeiden dat ze het lawaai van binnen het Binnenhofcomplex konden horen. Ook werd verwacht dat de boeren woensdag door heel Nederland gaan rijden. In tegenstelling tot het protest in Amsterdam vorige week, waarbij boeren probeerden contact te leggen met stadsbewoners om uit te leggen hoe hun eigen methoden producten van hoge kwaliteit produceren en de stikstofemissies zo goed mogelijk beperken, werd van boeren verwacht dat ze woensdag proberen de distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Een gerechtelijk bevel verbood elke blokkade van de magazijnen.

Toen de claxons van de tractor blonken, keurden de senatoren ook drie moties goed, waaronder het kabinet vragen meer bekendheid te geven aan zijn stikstofberekeningsmodellen. De regerende coalitie moet ook een circulair landbouwbeleid opstellen voor bedrijven in de agrarische sector en voor augustus 2020 een plan onderzoeken om te voldoen aan de lokale vraag naar geschikte huisvesting voor ouderen.

Los van de wetten waarover in de Eerste Kamer is gediscussieerd, verlaagt het kabinet ook de maximumsnelheid overdag overdag tot 100 kilometer per uur overdag. Alles bij elkaar zouden de maatregelen voor emissiereductie kunnen bijdragen aan meer bouwprojecten in Nederland, waaronder woningbouw om het woningtekort te bestrijden.

Groene partij GroenLinks, socialisten SP, dierenrechtenpartij PvdD en Labour sloten zich aan bij extreemrechts om tegen het plan te stemmen. GroenLinks geeft aan dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. De partij zei liever een onmiddellijke en urgente impuls te zien naar een circulair landbouwmodel.

Desalniettemin groeide het dinsdagmiddag meer kans dat de regerende Nederlandse coalitie de wet zou halen. De coalitie had steun van de oppositie nodig in de Eerste Kamer, waar ze 32 van de 75 zetels heeft, wat overeenkomt met zes verlegen van een meerderheid.

Eind vorige week kwam er voor het eerst steun van Henk Otten, die zich, samen met twee anderen, losmaakte van de rechtse nationalistische groep FvD. Otten beloofde de Nederlandse economie te bevorderen, niet te onderdrukken.

Vervolgens won de regering dinsdag de steun van de conservatieve christelijke partij SGP en de OSF, vertegenwoordigd door de onafhankelijke hold-out Gerben Gerbrandy.

‘Op het moment steun ik deze wet. Het geeft boeren de komende tijd zekerheid’, aldus Gerbrandy.

Peter Schalk van SGP zei hetzelfde en moedigde aan dat het een noodzakelijke tussenstap was, maar niet de ‘ultieme remedie’.

De rechtse nationalistische partij PVV stemde tegen de wet en verkoos in plaats daarvan de grenzen van de voor bescherming aangewezen Natura 2000-gebieden aan te passen.

Hun collega-nationalisten in de FvD zijn van mening dat de stikstofkwestie een niet bestaand probleem is. Senator Bob van Pareren vroeg openlijk of ‘boeren er nog toe doen’ aan het huidige Nederlandse kabinet.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws