Eigenaars van elektrische auto’s, zonnepanelen kunnen binnenkort beginnen met het verkopen van overtollige energie

[ad_1]

Huishoudens met een elektrische auto of zonnepanelen en een slimme elektriciteitsmeter kunnen straks wat extra geld verdienen door hun overtollige elektriciteit te verkopen. Landelijke netbeheerder TenneT heeft een blockchain-platform ontwikkeld, Equigy genaamd, waarmee miljoenen particulieren in heel Europa actief kunnen worden op de elektriciteitsmarkt, meldt de NOS.

Het platform wordt vanaf donderdag in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië geïntroduceerd en in de nabije toekomst volgen meer landen. Met het platform kunnen eigenaren van elektrische auto’s hun auto-accu’s opladen als er een overschot aan energie is, en ze laten leeglopen als er een tekort is. De hoop is dat het platform uiteindelijk het Europese elektriciteitsnet stabiel zal houden zonder hulp van kolen- en gascentrales.

De afgelopen jaren zijn er verschillende kleinschalige experimenten uitgevoerd om individuen hun overtollige energie te laten verkopen. Het grootste obstakel was altijd de administratieve last. TenneT denkt dat haar nieuwe blockchain-platform hiervoor de oplossing zal zijn. Met blockchain-technologie kunnen verzamelde gegevens niet door derden worden gewijzigd, waardoor ze extra veilig zijn. Volgens directeur en initiatiefnemer Rene Kerkmeester is Equigy de “pizzabodem” waarop de Europese energiehandel wordt gebouwd.

“We communiceren nu nog maar met een paar grote energiecentrales, straks worden er miljoenen auto-accu’s, warmtepompen en zonnepanelen aan het energiesysteem gekoppeld. Het blockchain-platform zorgt ervoor dat we precies weten wie wat heeft gedaan, dus dat we het goed kunnen regelen ‘, zei Kerkmeester tegen de NOS. Met behulp van een app kunnen deelnemers bepalen hoeveel van hun batterijen leeg kunnen zijn om het netwerk te stabiliseren, dus het hoeft niet alles of niets te zijn, voegde hij eraan toe. De slimme elektriciteitsmeter verzamelt gegevens over de hoeveelheid opgeladen of geleverde elektriciteit en deze gegevens worden verzameld op het Equigy-platform.

[ad_2]

Plaats een reactie