4.8 C
Utrecht
dinsdag, november 30, 2021

EMA keurt Pfizer-vaccin goed voor kinderen van 5 jaar en ouder

- Advertisement -


Het Pfizer/BioNTech-coronavirusvaccin is veilig en effectief voor kinderen vanaf 5 jaar, oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De deskundigen merkten op dat de voordelen van het vaccin, zelfs voor jonge kinderen, opwegen tegen het risico op bijwerkingen, die meestal mild zijn. Het EMA adviseerde daarom de Europese Commissie om het vaccin goed te keuren voor toediening aan kinderen van 5 tot 11 jaar.

Het vaccin was al goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. In Nederland is Pfizer/BioNTech het meest gebruikte coronavirusvaccin.

Er is nog niet besloten of kinderen onder de 12 jaar ook in Nederland in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De bal ligt nu bij de Europese Unie. Tot nu toe heeft het altijd het advies van de EMA over coronavirusvaccins gevolgd.

In Nederland werkt de Gezondheidsraad aan een eigen advies aan het kabinet over het wel of niet vaccineren van jonge kinderen. Aan dit advies wordt al enige tijd gewerkt. Een woordvoerder van de Gezondheidsraad kon donderdag nog niet zeggen wanneer het advies klaar zou zijn.

Net als volwassenen krijgen kinderen twee injecties in hun armen, met drie weken tussen de eerste en de tweede injectie. Een belangrijk verschil is dat kinderen onder de 12 jaar een lagere dosis krijgen: 10 microgram in plaats van 30 microgram. Dat levert een vergelijkbare reactie van het immuunsysteem op, aldus de beoordelingscommissie van de EMA.

“Het immuunsysteem van kinderen en volwassenen werkt in principe hetzelfde”, legt voorzitter Ton de Boer van het CBG uit. “De immuunrespons van kinderen is sterker dan bij volwassenen, dus een lagere hoeveelheid is voor hen voldoende.”

In de vaccinstudie kregen 1305 kinderen onder de 12 jaar het vaccin. Drie van hen liepen in de periode daarna alsnog het virus op. Van de 633 kinderen in de controlegroep die een placebo kregen, raakten er 16 besmet. De EMA gaat daarom momenteel uit van een effectiviteit van bijna 91 procent. In de praktijk kan dit percentage volgens de Wm lager of zelfs hoger uitvallen.

Net als bij oudere mensen die de injectie kregen, ondervonden de jongere kinderen bijwerkingen zoals pijn of zwelling rond de injectieplaats, vermoeidheid en hoofdpijn. Net als bij volwassenen blijven medische autoriteiten de veiligheid van het vaccin “nauwlettend volgen”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws