2.7 C
Utrecht
donderdag, december 2, 2021

Enkele tientallen online trollen die nepnieuws van Covid verspreiden in NL: rapport

- Advertisement -


Meer dan 50 anonieme Nederlandstalige Twitter-accounts verspreiden sinds februari in Nederland onjuiste berichten over Covid-19, zo blijkt uit onderzoek van Pointer naar 1,7 miljoen tweets over het coronavirus. Deze online trollen twijfelen aan de ernst van het virus, koppelen het virus aan complottheorieën en verspreiden valse beweringen over medicijnen en behandelingen om gesprekken over sociale thema’s te kapen of te sturen, aldus de onderzoekers.

Deze accounts werden als trollen herkend aan hun anonieme gebruikersnamen en profielfoto’s, eenzijdig Twitter-gedrag en zeer kleine sociale netwerken. Bijna de helft van de bevestigde trollenaccounts is gemaakt nadat de coronaviruspandemie Nederland bereikte. Andere accounts werden weer actief aan het begin van de crisis na een lange periode van inactiviteit om “een extreme hoeveelheid verkeerde informatie over het virus te verspreiden”, aldus de onderzoekers.

Naast de meer dan 50 bevestigde trollen, vonden de onderzoekers meer dan 500 accounts met sterke vermoedens van trolactiviteit. In de afgelopen vijf maanden ontdekten de onderzoekers 530 berichten met verkeerde informatie over Covid-19 waarin stond dat zaken als Covid-19 niet dodelijker zijn dan het griepvirus, dat het virus in een laboratorium is vervaardigd, veroorzaakt door het 5G-netwerk, of is gemaakt door miljardairs zoals George Soros of Bill Gates om meer vaccins te verkopen. Deze en andere valse claims werden geciteerd in 12.354 tweets door 3.901 accounts.

Volgens Michael Hamelees, universitair docent politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, is dergelijke desinformatie grotendeels gericht op mensen die zulke dingen al geloven. “Zo’n post hoeft helemaal niet te kloppen, maar het past wel bij hun belevingswereld. Die persoon wordt dan naar hun mening gesterkt. Dat zorgt voor polarisatie, omdat iemand dan een extremer standpunt kan innemen”, zei hij.

Een ander doel van het verspreiden van dergelijke verkeerde informatie is om verwarring te zaaien. “Ze proberen de samenleving te ontwrichten, argwaan te wekken tegen de reguliere media en twijfels over de regering te zaaien.” Dit komt vaak uit een ideologisch motief, zei Hamelees. “Het idee dat je tegen de gevestigde orde ingaat.”

Volgens Hamelees kunnen platforms als Twitter en Facebook veel meer doen om de verspreiding van verkeerde informatie te voorkomen. Vaak grijpen ze pas achteraf in, als de verkeerde informatie al is gedeeld. “Misinformatie najagen is onmogelijk. Ik denk dat deze platforms meer moeten investeren in preventie en educatie.”

Uit een recent onderzoek van Kieskompas bleek dat bijna 10 procent van de Nederlandse volwassenen complottheorieën rond het coronavirus gelooft. En dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwden de onderzoekers. “Het is niet zo erg als 40 procent denkt dat de moord op de Amerikaanse president Kennedy een samenzwering was. Maar bij een pandemie ligt het anders”, zei onderzoeker Andre Krouwel. “Dan is 10 procent een substantiële groep die de volksgezondheid kan ondermijnen. Bij vaccinatie moet bijvoorbeeld een hoog percentage van de bevolking gevaccineerd worden, anders krijg je geen kudde-immuniteit. En bij Covid-19 zie je dat als er teveel mensen zijn. volg de regels niet, het aantal infecties neemt toe. “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws