5.1 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Er klinken alarmbellen voor een dramatische toename van phishing-zwendel in cryptocurrency

- Advertisement -


De Fraudehelpdesk van Nederland constateert een aanzienlijke toename van het aantal fraudemeldingen dat draait om cryptocurrency Bitcoin. Er zijn nog geen exacte cijfers over hoeveel mensen Bitcoin-fraude hebben gemeld bij de helpdesk, maar dat dit soort fraude steeds vaker voorkomt, is heel duidelijk, zei Tanya Wijngaarden van de helpdesk tegen BNR.

Phishingfraude komt vooral veel voor. “Dit zijn oplichting waarbij mensen op een link in een e-mail klikken en vervolgens op een pagina terechtkomen waar gegevens worden opgevraagd”, aldus Wijngaarden. “Maar we zien ook mensen die nepfacturen ontvangen en veel mensen die zijn overgehaald om in Bitcoin te investeren.”

Jacob Boersma, blockchain-expert bij Deloitte, is niet verbaasd dat Bitcoin-fraude toeneemt. “Fraude is natuurlijk altijd. Fraudeurs springen op dingen waar mensen niet genoeg van weten, maar hopen snel rijk te worden”, zei hij tegen BNR. “Bitcoin wordt nu besproken op verjaardagsfeestjes. Je ziet dat mensen die er vroeg bij zijn gestapt er veel geld mee kunnen verdienen. En dat geeft andere mensen het gevoel dat ze erin moeten springen, de angst om te missen is groot. Als je begrijp niet echt hoe je het technisch moet aanpakken. Dan kan de verleiding groot zijn om het aanbod te accepteren van iemand die zegt: ik investeer namens jou. Je weet niet of dat een betrouwbaar persoon is. “

Boersma voegde toe dat het op dit gebied moeilijk is om onderscheid te maken tussen goede en slechte bedrijven. ‘Je hebt het afgelopen jaar veel experts gekregen omdat iedereen die erin investeert zichzelf als een expert beschouwt. Ga voor advies van gerenommeerde bedrijven. En als je erin investeert, probeer dan zoveel mogelijk je eigen onderzoek te doen.’

Minister Wopke Hoekstra van Financiën, de Autoriteit Financiële Markten AFM en DNB hebben de afgelopen maanden allemaal de Nederlanders gewaarschuwd voorzichtig te zijn bij het beleggen in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws