6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Er zijn maar weinig kleine bedrijven die toegang hebben tot door de overheid gesteunde Covid-leningen

- Advertisement -


Nederlandse banken verstrekten de afgelopen anderhalve maand weinig door de overheid gesteunde coronavirusleningen aan kleine bedrijven, meldt het Financieele Dagblad op basis van cijfers van de Nederlandse bankvereniging NVB. Banken vertelden de krant dat het MKB niet zo geïnteresseerd is in deze kleinere leningen. MKB-experts zeiden dat banken niet zo geïnteresseerd zijn in het verstrekken van deze leningen.

De regering heeft op 29 mei de ondersteuningsmaatregel voor het kleine kredietcoronavirus, de zogenaamde KKC-regeling, opgestart. De regeling is specifiek bedoeld om kleine ondernemers te helpen tijdens de coronaviruscrisis. Door de regeling heeft de overheid 750 miljoen euro beschikbaar gesteld ter dekking van 95 procent van de overbruggingsleningen tussen 10 duizend euro en 50 duizend euro. Tot nu toe is volgens de krant slechts 22 miljoen euro uitbetaald.

Volgens experts op het gebied van kleine en middelgrote ondernemingen komt dit doordat banken deze kleine leningen niet willen verstrekken.

“We hebben ongeveer 20 klanten aangevraagd”, zei Han Dieperink van het MKB-adviesbureau IMK tegen FD. “Er zijn nog twee aanvragen in behandeling, de rest is afgewezen. Terwijl het om gezonde bedrijven ging. Het lijkt er sterk op dat de banken zich niet aan deze regeling houden.”

MKB-belangenorganisatie MKB-Nederland vertelde FD dat banken de KKC-regeling niet voldoende aanbieden. ‘Ze lijken niet erg gesteld op kleine kredieten waar ze amper geld mee kunnen verdienen.’ Banken mogen 4 procent rente in rekening brengen op KKC-leningen.

‘Ondernemers hebben niet alleen krediet nodig, maar ook advies en een bemoedigend woord’, zei Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL tegen de krant. ‘En daar maken de banken nauwelijks tijd voor. Geen wonder dat ze steeds minder populair zijn bij ondernemers.’

De banken benadrukten zelf tegen FD dat de KKC-regeling beschikbaar is, hoewel ze volgens de krant geen cijfers zouden verstrekken over het aantal verstrekte en afgewezen aanvragen en leningen.

Een woordvoerder van de Rabobank zei dat de bank interesse in de KKC-regeling heeft opgemerkt, maar voegde daaraan toe dat veel ondernemers in oriëntatie besluiten er niet mee door te gaan omdat ze hun bedrijf niet met extra schulden willen opzadelen, of liever af willen wachten hoe de situatie ontwikkelt zich.

Chris Buijink van NVB zei dat veel bedrijven voldoende ademruimte kregen door uitstel van aflossingen en belastingen, waardoor ze minder behoefte hebben aan een lening.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws