5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Ernstig zieke Covid-patiënten die na experimentele behandeling een grote verbetering vertoonden

- Advertisement -


Ernstig zieke Covid-19-patiënten kunnen veel baat hebben bij behandeling met corticosteroïden, mogelijk in combinatie met een geneesmiddel dat de werking van het immuunsysteem vertraagt, aldus onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en Heerlen. In hun ziekenhuis verminderde deze experimentele behandeling de mortaliteit bij deze patiëntengroep met maar liefst 65 procent, meldt de NOS.

Hierbij gaat het om patiënten met een zogenaamde cytokinestorm, een overreactie van het immuunsysteem die ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Dit syndroom kan bij veel infectieziekten voorkomen. Met Covid-19 treft het ongeveer een kwart van de patiënten.

De artsen van het Limburgs ziekenhuis begonnen in maart met deze experimentele behandeling, toen de sterfte onder de ziekste Covid-19-patiënten in het ziekenhuis ongeveer 40 procent bedroeg. Behandeling met corticosteroïden, indien nodig gecombineerd met ontstekingsremmers, verminderde de mortaliteit bij deze patiëntengroep met 65 procent. Het aantal patiënten dat beademing nodig had, daalde met 71 procent. En patiënten met ernstige ademhalingsproblemen hadden een 79 procent grotere kans om te verbeteren dan met standaardzorg.

De artsen gaven hun patiënten vijf tot zeven dagen een corticosteroïd. Als er geen verbetering was, voegden ze tussen de tweede en de vijfde dag de ontstekingsremmende tocilizumab toe. Dit geneesmiddel wordt vaak gebruikt om reumapatiënten te behandelen.

Uit een eerdere Britse studie bleek dat het corticosteroïd dexamethason de mortaliteit verminderde bij patiënten die door een derde waren beademd en bij patiënten die 20 procent extra zuurstof hadden gekregen. De Nederlandse artsen hebben de ontstekingsremmer toegevoegd. Dit was het eerste onderzoek naar het effect van de gecombineerde behandeling.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws