9.8 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

EU gevraagd om contante betalingen van meer dan € 5.000 te verbieden in strijd tegen witwassen

- Advertisement -


Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje hebben samen een verzoekschrift ingediend bij de Europese Commissie om het bedrag dat u contant kunt betalen binnen de Europese Unie te beperken tot 5 duizend euro. Ook hebben ze gevraagd het biljet van 500 euro uit de roulatie te halen, zegt demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in een Kamerbrief, meldt de NOS.

Beide maatregelen zijn bedoeld om de georganiseerde misdaad en het witwassen van geld te helpen bestrijden. Contant geld vormt een groot risico omdat het anoniem en onvindbaar is. Daarmee is het het ideale instrument voor onder meer witwassen, terrorismefinanciering, drugshandel, mensenhandel en belastingontduiking, aldus de landen in hun petitie.

Nederland roept al langer op tot een geldlimiet van drieduizend euro, maar kon bij andere EU-lidstaten onvoldoende steun vinden voor dat bedrag, schrijft Hoekstra. De landen pleitten daarom voor een limiet van 5 duizend euro, met ruimte voor individuele landen om zelf een ondergrens in te voeren.

De Europese Centrale Bank stopte meer dan twee jaar geleden met het drukken van biljetten van 500 euro vanwege zorgen over “illegale praktijken”, maar de biljetten zijn nog steeds in omloop. Begin 2019 waren er ongeveer 516 miljoen biljetten van 500 euro in omloop. Eerder dit jaar waren er nog 400 miljoen biljetten. De Nederlandse Financial Intelligence Unit zei in 2019 dat dit biljet bijna uitsluitend wordt gebruikt door drugscriminelen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws