2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

EU-leiders dringen aan op een ‘snelle en gecoördineerde’ reactie op terreuraanslagen

- Advertisement -


PARIJS – Na de recente terreuraanslagen in Frankrijk en Oostenrijk hielden de Europese leiders dinsdag een top in Frankrijk om de respons tegen terrorisme te coördineren, en ze dringen aan op een “gemeenschappelijke gecoördineerde en snelle” Europese respons op terrorismebestrijding.

De vraag hoe te reageren op islamitische aanvallen zoals de recente in Nice en Wenen bracht dinsdag de Franse president Emmanuel Macron en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz samen in het Elysee-paleis in Parijs, waar ze via een videoconferentie werden vergezeld van de leiders van Duitsland, Nederland. en topfunctionarissen van de EU.

President Macron drong aan op een “gemeenschappelijke gecoördineerde en snelle” Europese reactie op terrorismebestrijding.

Macron heeft de noodzaak uiteengezet om gemeenschappelijke databases tussen EU-staten te ontwikkelen, de samenwerking tussen wetshandhavers te verbeteren, informatie te delen en strengere wetgeving op het continent vast te stellen. Elke dreiging aan de buitengrenzen van de EU of zelfs binnen één lidstaat is een bedreiging voor de hele EU, zei de Franse president.

De Europese leiders benadrukten ook de noodzaak van wat zij zeiden een “vastberaden strijd tegen terroristische propaganda en haatzaaiende uitlatingen op internet” te zijn. Macron noemde Nederland en Oostenrijk als goede voorbeelden van hoe deze strijd zou moeten worden gevoerd.

Hij zei dat internet een ruimte van vrijheid is, en sociale netwerken ook, maar deze vrijheid bestaat alleen als er veiligheid is en als het niet dient als een toevluchtsoord voor degenen die Europese waarden negeren of proberen te indoctrineren met dodelijke ideologieën. Macron zei dat terroristische propaganda binnen een uur moet worden verwijderd nadat deze is gemarkeerd.

Om jihadistisch terrorisme tegen te gaan, pleiten de EU-leiders ook voor maatregelen om ervoor te zorgen dat de leringen van imams op het continent geen haatzaaiende uitlatingen bevatten.

Charles Michel is de voorzitter van de Europese Raad.

Michel zei dat godsdienstvrijheid de sleutel is in Europa, maar dat er ook moet worden gegarandeerd dat imams de juiste waarden van tolerantie en vrede prediken.

Deze bijeenkomst vond plaats aan de vooravond van de verjaardag van de aanslagen in november 2015 waarbij meer dan 100 mensen omkwamen in Parijs.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws