Europa heeft een koude en natte lente gehad, maar zal het de zomer duren?


In een groot deel van West-Europa is de lente nog niet aangebroken. Het was vooral ellendig in Groot-Brittannië, dat de koudste april in een eeuw en ervaart een ongewoon natte mei.

In Nederland, waar ik woon, regent het al weken. We hadden ook de koudste april in decennia, inclusief meer sneeuw dan enig jaar sinds 1977. Het grootste deel van West-Europa heeft geleden een koude streak met de zon die zich achter onweerswolken verschuilt en hagelbuien.

Wordt het dus nog beter of is de zomer van 2021 gedoemd?

De beste modellen die we hebben, kunnen het weer pas tot twee weken van tevoren nauwkeurig voorspellen. Hoe verder we gaan, hoe onbetrouwbaarder deze voorspellingen worden en hoe onzekerder deze voorspellingen worden. Dat gezegd hebbende, de Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn maakt weersvoorspellingen die langer dan een half jaar duren.

We kunnen de weersvoorspelling voor de komende zes maanden toch niet vertrouwen?

Dit is niet helemaal waar – hoewel je je fietstochten en wandelavonturen niet op deze voorspellingen moet baseren, kunnen we ze zeker gebruiken om wat langetermijnplanning te doen. Waterbeheerders kunnen bijvoorbeeld hun activiteiten plannen op basis van langetermijnschattingen van neerslag en temperatuur om te anticiperen op aankomende droogtes, en boeren kunnen hun gewassen aanpassen aan de meest waarschijnlijke zomerse omstandigheden.

Deze seizoensvoorspellingen kunnen ons informatie geven over of een seizoen nat, droog of “normaal” zal zijn, maar ook warm of koud in vergelijking met normale omstandigheden. Wetenschappers kunnen deze seizoensafwijkingen behoorlijk goed voorspellen, maar hoe verder we gaan in de tijd, hoe verder we gaan in de tijd onvoorspelbaarder wordt het. Seizoensvoorspellingen kunnen de regen op een bepaalde dag drie maanden van tevoren niet voorspellen.

Helaas is West-Europa een van de moeilijkste plekken ter wereld om het weer op lange termijn te voorspellen. Dit komt omdat het weer in de regio grotendeels wordt aangedreven door grillige luchtstromen die over de Atlantische Oceaan bewegen en geen langdurige patronen vertonen. Als zodanig is Europa moeilijker te voorspellen dan regio’s als Californië of Zuid-Amerika, waar het weer deels wordt bepaald door anomalieën in de stabielere weerpatronen van de Stille Oceaan.

Om de “vaardigheid” of het nut van een dergelijk seizoensweermodel te identificeren, kijken wetenschappers naar historische voorspellingen en vergelijken deze met de huidige waarnemingen. Net zoals ik het weer voor volgende week zou kunnen voorspellen, en volgende week gaan we kijken of ik het bij het verkeerde eind had. Als we dit voor een lange periode doen, kunnen we zien of deze modellen werken en of ze enige voorspellende vaardigheid hebben.

Op deze manier hebben wetenschappers aangetoond dat seizoensweermodellen slecht zijn regen voorspellen, terwijl de temperatuurvoorspellingen meer nuttige informatie en weergave opleveren meer voorspellingsvaardigheid. Dit betekent dat de modellen in de meeste gevallen de juiste voorspelling doen voor zomertemperaturen.

Dus nu de grote vraag, wat betekent dit voor de zomer van 2021?

De modellen voorspellen normale tot warme temperaturen en dat het iets droger zal zijn dan normaal. Vooral Zuid-Europa heeft een grote kans op bovengemiddelde temperaturen (dat wil zeggen boven het langetermijngemiddelde van 1990-2020), terwijl Groot-Brittannië en Noord-Europa normale temperaturen zouden moeten hebben, maar drogere omstandigheden.

Als de zomer warmer is dan normaal, zal dat niet echt zo zijn dankzij de koude, natte lente, omdat weerpatronen niet lang genoeg aanhouden. In plaats daarvan maakt het verwachte warme weer deel uit van een grote trend van warmere zomers en meer droogtes dankzij klimaatverandering.

Dus aangezien de wereld aan het opwarmen is, zullen de meeste voorspellingen gemiddeld normale tot warme zomers voorspellen. Als u een weloverwogen schatting moet maken, is dit de beste keuze.

Seizoensvoorspellingen bieden zeker een meerwaarde, als je weet hoe je ze moet gebruiken. Maar we moeten ons bewust zijn van hun beperkingen en ze zien als een algemene voorspelling of richtinggevoel. We verwachten dat de zomer normaal tot warm zal zijn, maar dit is gewoon een grotere kans gezien de informatie die we nu hebben op basis van de huidige omstandigheden en voorspellingen – elke voorspelling kan natuurlijk nog steeds fout zijn. Niets is immers vaak zo onvoorspelbaar als het weer.

Auteur: Niko Wanders – Universitair docent, Hydrological Extremes, Universiteit Utrecht

.

Spring naar toolbar