4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Europa keurt € 3,4 miljard KLM bailout goed

- Advertisement -


Het 3,4 miljard euro reddingspakket van de Nederlandse overheid voor luchtvaartmaatschappij KLM is maandag door de Europese Commissie goedgekeurd. Het geld was dringend nodig voor de luchtvaartmaatschappij om de liquiditeit te behouden, en de Commissie was het ermee eens dat de luchtvaartmaatschappij een cruciale rol speelt in de Nederlandse economie.

Dat KLM aan het begin van het nieuwe jaar een goede financiële positie had, betekende dat het voor de luchtvaartmaatschappij gemakkelijker was om het reddingsplan te ontvangen en geen tijdelijke EU-regels te schenden die staatssteun beperkten. De krediettermijnen van minder dan zes jaar waren binnen de Europese grenzen en het politieke orgaan was verheugd met de verlagingen van de salarissen van het senior management en de dividendverboden.

De bailout omvat een lening van één miljard euro rechtstreeks uit Nederland en 2,4 miljard euro aan bankleningen met de steun van de Nederlandse staat. “KLM speelt een sleutelrol voor de Nederlandse economie op het gebied van werkgelegenheid en luchtconnectiviteit. De crisis heeft de luchtvaartsector bijzonder hard getroffen”, zegt Margrethe Vestager, Executive Vice-President van de Commissie, belast met het mededingingsbeleid.

“Nederland heeft aan de steunmaatregel bepaalde voorwaarden gesteld met betrekking tot winstverdeling, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Zeer goed. Het staat lidstaten vrij maatregelen te ontwerpen in overeenstemming met hun beleidsdoelstellingen en EU-regels”, vervolgde ze.

De Europese Commissie constateerde dat KLM de op één na grootste particuliere werkgever van Nederland is. Met bijna 37 duizend medewerkers is het bedrijf verantwoordelijk om Nederland verbonden te houden met haar overzeese belangen en bestemmingen in Europa en de rest van de wereld. “Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft KLM ook een essentiële rol gespeeld bij de repatriëring van burgers en het vervoer van medische apparatuur”, zei de Europese Commissie in een verklaring.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws