4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Europa zet zich in voor een ondersteuningspakket voor het coronavirus van € 500 miljard; “Verstandig en solidair”, zegt de Nederlandse FM

- Advertisement -


Na een mislukte marathonvergadering van dinsdag ongeveer 16 uur, is de Eurogroep erin geslaagd een akkoord te bereiken om de EU-landen te helpen die het zwaarst door de coronaviruscrisis zijn getroffen. Hiervoor wordt in totaal zo’n 500 miljard euro beschikbaar gesteld. De overeenkomst ‘was niet zonder slag of stoot’, zei minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen NU.nl, maar hij is tevreden met het pakket en noemt het ‘verstandig en solidair’.

De Europese ministers van Financiën waren het erover eens dat landen steun kunnen aanvragen bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een bestaand noodfonds met 410 miljard euro, zolang het coronavirusgerelateerd is. Als landen om andere redenen aanspraak maken op het fonds, bijvoorbeeld om hun economie te helpen, zullen aan de lening strikte voorwaarden worden verbonden. De Europese Investeringsbank stelt gunstige leningen beschikbaar voor kleine en middelgrote ondernemingen. En groen licht werd gegeven voor een programma van de Europese Commissie om bedrijven te helpen hun personeel te behouden. Al met al gaat het om een ​​ondersteuningspakket van zo’n 500 miljard euro.

Hoekstra noemde het pakket verstandig omdat, naar eigen zeggen, “er in geen enkele vorm sprake is van euro-obligaties”. Eurobonds, of coronabonds zoals die momenteel worden genoemd, zijn gezamenlijke Europese leningen die de lidstaten van de Europese Unie als geheel garanderen. Nederland was vanaf het begin fel tegen deze obligaties.

Het pakket is ook solidair omdat er direct geld beschikbaar is van het ESM voor medische doeleinden en omdat er overeenstemming bestaat over andere noodpakketten, zei hij. ‘De leningen uit het noodfonds moeten corona-gerelateerd zijn, we gaan niet alleen de gezondheidszorg van andere landen financieren’, zei Hoekstra.

Italië, Spanje en Portugal hebben Nederland eerder beschuldigd van een gebrek aan solidariteit. Italië, het EU-land dat tot nu toe het hardst is getroffen door het coronavirus, heeft met name aangedrongen op coronabonds en onvoorwaardelijk gebruik van het noodfonds.

Volgens Hoekstra heeft hij na de mislukte marathonbijeenkomst op dinsdag zo’n 50 à 60 telefoontjes gepleegd met zijn collega-ministers. Ze bespraken met name het gebruik van het ESM – een knelpunt tijdens de vergadering van dinsdag. ‘Sommige landen denken dat als er voldoende druk is, de zaken gaan bewegen. We kunnen over alles praten. We zijn solidair. Maar als landen naast de coronacrisis geld uit het noodfonds willen investeren in hun economie, er zijn voorwaarden ‘, zei Hoekstra tegen de krant.

In haar gezamenlijke aankondiging noemde de Eurogroep het noodpakket een Europees herstelfonds – een instrument om toekomstige crises aan te pakken. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire omschreef het als een vorm van gezamenlijke schuld. Italië en Spanje spraken over gemeenschappelijke financiering. Maar volgens Hoekstra zijn dit zeker geen coronabonds. ‘Uit de verklaring wordt een zinloze zin gedistilleerd. Het woord’ eurobonds ‘staat niet in de tekst.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws