12.6 C
Utrecht
zondag, oktober 2, 2022

Facebook, Instagram verbieden afbeeldingen van Blackface Zwarte Piet, Joodse stereotypen

- Advertisement -


Socialmediagigant Facebook kondigde dinsdag aan dat het alle video’s, afbeeldingen en foto’s zou verwijderen waarin het karakter van de wintervakantie Zwarte Piet wordt afgebeeld als in blackface-make-up, of anderszins beledigende stereotypen tegen zwarte mensen. Het verbod zou van kracht worden op zowel Facebook als Instagram, en zou ook een einde maken aan de negatieve stereotypering van Joodse mensen.

Het gebruik van blackface vertegenwoordigt een “voortdurende geschiedenis van ontmenselijking en geweigerde burgerrechten”, zei Facebook tegen de NOS. “Bovendien accepteert Facebook niet dat gebruikers worden gediscrimineerd op basis van onder meer ras, geslacht, religie, etniciteit, geslacht of ziekte. Hierdoor kunnen kwetsbare groepen hun stem verliezen.”

“Met blackface bedoelen we dat een persoon een uitgesproken zwarte of donkere schmink heeft, gecombineerd met stereotyperingselementen zoals grote oorbellen, een afro-pruik of grote lippen”, vertelde een woordvoerder van Facebook aan Nu.nl. Meer identificerende kenmerken werden intern bepaald, maar werden niet vrijgegeven om te voorkomen dat mensen de grenzen van het beleid verlegden. Een Zwarte Piet-personage met roet zou nog steeds toegestaan ​​zijn, zei omroep NOS.

De aanstootgevende afbeeldingen die vóór de aankondiging van dinsdag zijn gepost, zullen worden verwijderd, zei het bedrijf, aangezien het beleid terugwerkende kracht heeft. Afbeeldingen die worden verwijderd zijn onder meer die waarin iemand zijn huid verdonkert met make-up of schoenpoets, een familiefoto waarop een kind wordt vergezeld door iemand in blackface, een bericht dat Zwarte Piet niet racistisch is, maar die de racistische karikatuur gebruikt. Enkele uitzonderingen op het beleid zijn onder meer berichten van advocaten tegen het gebruik van blackface en nieuwsberichten die afbeeldingen van het personage in blackface bevatten.

“Experts zeggen dat blackface racistisch is. Zo is dit beleid ontstaan. Hierdoor is Zwarte Piet ook verboden”, zegt de woordvoerder tegen Nu.nl

Stereotypen die ‘beweringen dat de joden de wereld regeren’ uitbeelden of dat ze aan de top staan ​​en de controle hebben over ’s werelds belangrijkste instellingen, behoren tot die waarop het bedrijf zich ook richt. Het bedrijf zei dat die mythen dienen om het antisemitisme aan te wakkeren.

Facebook zei dat het zich geen zorgen maakte over het verlies van een deel van zijn Nederlandse gebruikersbestand. “Dit kan een tegenvaller zijn, maar het is de juiste keuze voor ons”, zei een woordvoerder naar verluidt. Het bedrijf zei dat het negen maanden aan het nieuwe beleid heeft gewerkt en dat de Black Lives Matter-beweging en de reclameboycot die daarop volgde geen rol speelden bij de beslissing.

Het beleid is van invloed op alle foto’s en video’s die worden gebruikt voor berichten, profielafbeeldingen, achtergrondafbeeldingen, Facebookverhalen of Instagramverhalen. Afbeeldingen geplaatst

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws