4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Financiering van Mars One onder de loep

- Advertisement -


De financiering voor het bekende Nederlandse ruimteproject Mars One wordt onder de loep genomen. Volgens Financieele Dagblad lijkt het erop dat het project is gekaapt door investeringsfraudeurs.

Mars One is van plan om mensen te sturen om te koloniseren, je raadt het al, Mars en er vervolgens een wereldwijde reality-tv-show van te maken. De hoofdrolspelers krijgen een enkele reis naar de rode planeet en dan wordt hun leven 15 jaar lang gevolgd en live uitgezonden.

Om dit project te realiseren, berekende oprichter Bas Lansdorp dat er een startbedrag van 6 miljard euro nodig is. In eerste instantie leek het erop dat de financiering niet zou komen, maar toen kwam Torben Pedersen te hulp. Hij is de Deense directeur van een bedrijf in Hong Kong genaamd World Stock and Bond Trade Limited. En hij beloofde een aanzienlijke kapitaalinjectie – 6 miljoen euro om mee te beginnen, later misschien verhoogd tot 11 miljoen euro.

Maar volgens de FD kan dit oplichterij zijn. FD-journalisten Jereon Molenaar en Sandra Olsthoorn waren achterdochtig omdat het bedrijf ‘een beetje een domme naam’ leek te hebben. Ze besloten daarom wat onderzoek te doen. Ze ontdekten dat het adres van de beleggingsmaatschappij inderdaad bestaat. Maar ze konden geen spoor vinden van de investeringsmaatschappij in Hong Kong zelf, noch van haar Deense directeur. Toen ze dachten dat Pedersen waarschijnlijk in Denemarken is, probeerden ze daar contact met hem op te nemen. Na talloze e-mails en telefoontjes kregen ze eindelijk een reactie. Hoewel niet van Pedersen zelf, maar via Mars One-oprichter Lansdorp. FD zegt niet direct dat Mars One in dit verhaal een slachtoffer is, maar schetst wel een verdacht beeld.

Lansdorp lijkt zelf niet bezorgd te zijn, aldus BNR. ‘Ik vind het verhaal een beetje overdreven’, zei hij tegen de omroep. “Het kantoor is er niet echt … De Rolling Stones en U2 zijn ook niet echt in Nederland.” Mars One was volgens hem heel voorzichtig bij het aangaan van zaken met de investeringsmaatschappij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws