Frankrijk vecht zich tegen Ierland terug en gaat naar kwartfinale

[ad_1]

zondag, 26. juni 2016 – 18:18 Update: 26-06-2016 18:22

Griezmann

Na een magere eerste helft gooiden les Bleus na rust alle schroom van zich af en gidste Antoine Griezmann zijn ploeg naar een 2-1 overwinning. Tegenstander Ierland en haar sympathieke supporters mogen het toernooi met opgeheven hoofd verlaten.

In het kolkende Stade de Lumières hadden Frankrijk en Ierland geen tijd om elkaar af te tasten, want in de tweede minuut was het eerste doelpunt al een feit. De eerste aanval van de Britten leverde hen direct een strafschop op. Shane Long werd gevloerd door Paul Pogba, waarna Robert Brady vanaf elf meter raak schoot via de binnenkant van de paal.

Felle strijd: 4 gele kaarten

De Fransen probeerden zich daarna te herpakken, maar werden daarin belemmerd door de fanatieke Ieren. Met vereende krachten gingen de mannen van Martin O’Neill voor de overwinning. Daarbij schuwden zij geen harde duels, maar ook Frankrijk speelde fel. In het eerste bedrijf moest scheidsrechter Nicola Rizzoli al vier keer geel trekken. Onder andere N’Golo Kanté kreeg een prent en dat betekent dat hij geschorst is voor de kwartfinale.

2 Franse doelpunten in 3 minuten

Ierland bleef vechten en haalde de rust met een 0-1 voorsprong, maar capituleerde na de theepauze alsnog. Frankrijk leek alle spanning kwijt te zijn en creëerde kans na kans. Griezmann was daarin het meest efficiënt, de aanvaller van Atlético Madrid mikte twee maal raak in een tijdsbestek van drie minuten. Eerst kopte hij een voorzet van Bacary Sagna binnen, kort daarna werd hij door Olivier Giroud bediend en schoot hij het speeltuig beheerst in de hoek.

Plotseling ging het lopen bij de Fransen, die in het laatste half uur eigenlijk geen moment meer in de problemen kwamen. De ploeg van Didier Deschamps werd nog in het zadel geholpen door Shane Duffy, die een harde overtreding beging en daarvoor werd bestraft met een directe rode kaart. Frankrijk had de score kunnen en misschien wel moeten uitbouwen. Dimitri Payet stichtte gevaar en invaller André-Pierre Gignac schoot snoeihard op de lat, maar gescoord werd er niet meer in Lyon.