6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Gaat de snelheidslimieten niet verlagen voor lagere emissies om bouwprojecten opnieuw te starten: rapport

- Advertisement -


Het kabinet wil snel de maximumsnelheden op de Nederlandse wegen verlagen om de woningbouw weer op gang te krijgen. Verlaging van de snelheidslimiet zal de stikstofemissies veroorzaakt door het wegverkeer verminderen, waardoor er ruimte ontstaat voor stikstofemissies veroorzaakt door bouwprojecten, is het idee, meldt AD op basis van bronnen in Den Haag.

Minister Caroal Schouten van Landbouw zei woensdag tijdens een protest van bouwvakkers in Den Haag dat de regering zich eerst zal richten op waar de behoefte het grootst is. Dat is woningbouw. Veel bouwprojecten liggen in de wacht nadat de Raad van State het stikstofaanpakprogramma van de regering ongeldig heeft verklaard. En Nederland kampt met een woningtekort. De minister kondigde een zogeheten drempelwaarde voor stikstofemissies bij woningbouw aan, waarmee kleine en middelgrote bouwprojecten – “tot 200 woningen” – zonder langlopende vergunningsprocedures kunnen worden voortgezet.

Maar zo’n maatregel kan alleen worden uitgevoerd als de stikstofemissies elders worden verlaagd. ‘Je realiseert eerst stikstofruimte, en dan besteed je het’, zei een bron in Den Haag tegen AD. ‘Een deel gaat naar huisvesting. En een deel wordt niet gebruikt, omdat de stikstofneerslag in de natuur uiteindelijk moet worden teruggedrongen.’

Ook onderzoekt de overheid naar stikstofarm diervoeder voor veehouders. Volgens de bronnen van AD kan dergelijk voer op korte termijn de uitstoot van ammoniak verminderen.

Deze maatregelen zullen naar verwachting de uitstoot van stikstof niet significant verminderen, maar voldoende om de woningbouw weer op gang te krijgen, aldus de krant. Andere bouwprojecten zullen moeten wachten op advies van de Raad van State, dat medio december wordt verwacht.

De noodmaatregelen van de regering lijken een reactie te zijn op waarschuwingen van de bouwsector, die zeiden dat de stikstofcrisis zou kunnen leiden tot een nieuwe economische crisis. Hoewel de coalitie nog steeds ruzie maakt over wat ze moeten doen met de uitstoot van stikstof en vee, steunen ze de bouwers volgens AD. De VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het er allemaal over eens dat het oplossen van het woningtekort prioriteit moet hebben.

Desalniettemin trekt de snelle reactie van het kabinet op het protest van woensdag de wenkbrauwen op binnen de coalitiepartijen. ‘Het ziet er nu naar uit dat er pas iets gebeurt als er een grote demonstratie wordt aangekondigd’, zei een ‘coalitiebron’ tegen AD. “Met een dergelijk ad-hocbeleid is de kans groot dat er nog veel meer demonstraties zullen volgen.” Dit beeld kwam ook van provincies die aangekondigde stikstofmaatregelen ongedaan maakten na protesten van de landbouwsector.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws