4.8 C
Utrecht
dinsdag, november 30, 2021

Gaat Erdogan criticus Osman Kavala vrijlaten na druk uit Europa?

- Advertisement -


Vanuit de zwaarbeveiligde Silivri-gevangenis in Istanbul laat Kavala zo nu en dan van zich horen. Hij schrijft opiniestukken en reageert via zijn advocaat op ontwikkelingen in zijn zaak.

Vanuit zijn cel beantwoordt Kavala per brief een reeks vragen van de NOS. Daarin zegt hij allereerst dat het naar omstandigheden goed met hem gaat. “Ik voel me goed. De steunbetuigingen ik ontvang en de roep om mijn vrijlating uit het buitenland, geven me kracht. Ik voel me beter op dagen waarop ik met mijn vrouw spreek, en als ik de stem van mijn moeder – die best oud is – hoor. Ik zit alleen in een cel. Ik lees veel, vooral fictie. Daarmee hou ik mezelf mentaal gezond.”

Over de aanklachten tegen hem schrijft hij dat ze puur zijn gebaseerd op ‘complottheorieën’. “Ik ga er vanuit dat men de theorie levend wil houden dat de Gezi-opstand een extern complot was om de regering omver te werpen. De enige basis van die theorie over mij is dat ik met de Gezi-demonstranten sympathiseerde, en mijn relatie met de Open Society Foundation van George Soros.”

Ongebruikelijk statement

Erdogan noemde Kavala eerder een “overblijfsel van Soros”, waarmee hij verwees naar de Amerikaans-Hongaarse zakenman George Soros, die net als Kavala tal van maatschappelijke projecten steunt.Soros’ Open Society Foundation, die overwegend pro-Europese projecten financiert, moest in 2018 onder grote druk uit Turkije vertrekken.

Kavala zegt dat zijn gevangenschap een waarschuwing is aan zijn collega’s. “Het is een boodschap aan iedereen die actief is in het maatschappelijke middenveld. Dat ze zich niet moeten bezig houden met zaken die de regering hinderen.”

Hij reageerde “een beetje verbaasd” toen hij hoorde van de oproep van de ambassadeurs. “Er zijn eerder soortgelijke statements geweest, van de Raad van Europa en vanuit het Europees parlement. Dat ambassadeurs dit doen, is ongebruikelijk en symbolisch gezien veel opvallender. Maar gezien de reactie van de president, denk ik niet dat dit statement bijdraagt aan mijn vervroegde vrijlating.”

Wel denkt hij dat de druk vanuit de Raad van Europa kan leiden tot een positieve ontwikkeling in zijn zaak. De Raad beslist eind deze maand of er een strafprocedure tegen Turkije kan worden gestart. Dan kan het land het stemrecht worden afgenomen of zelfs worden geschorst. “Ik denk dat er een kans is dat ik in de eerste helft van volgend jaar vrij kom.”

Vier jaar lang hopen

Vrijdag gaat de zaak tegen Kavala verder. Bij elke zitting houdt zijn advocaat Tolga Aytöre er rekening mee dat hij kan worden vrijgelaten. Maar omdat het onmogelijk te voorspellen is, wil hij er niet te lang over nadenken. “Vier jaar lang hopen we elke dag op dat moment”, zegt hij. “Ons recht op een eerlijk proces is zo vaak geschonden. Het enige dat we kunnen, is blijven herhalen dat Osman Kavala onmiddellijk moet worden vrijgelaten.”Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws