1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Gebruik herstel van het coronavirus om de economie van de EU groener te maken: Frans Timmermans

- Advertisement -


Het Europese herstelplan voor de economie moet gericht zijn op het groener, circulairer en duurzamer maken van de EU-economie, aldus Europees commissaris Frans Timmermans. ‘We moeten niet terugkeren naar een koolstofspuwende economie’, zei hij donderdag in een open brief in zeven Europese kranten, waaronder NRC.

Timmermans is het niet met iedereen eens dat de Green Deal iets is dat Europa zich niet meer kan veroorloven, omdat het opnieuw opstarten van de economie al geld kost. “Plotseling stoppen met massaproductie doet onze economie nu pijn, maar het geeft ons een voorproefje van hoe het zou kunnen zijn. In plaats van ons schone lucht in het hart van onze steden voor te stellen, kunnen we het gewoon ruiken”, zei hij.

Dat betekent geen flexibele emissienormen voor de auto-industrie, want dat helpt niet, zei Timmermans. De kolencentrales mogen niet langer open blijven staan. ‘Meer van hetzelfde in de noodpakketten kan niet het antwoord zijn’, zei hij.

Timmermans zei dat er nu aandacht moet worden besteed aan de bestrijding van het virus. ‘Maar als we uit de onmiddellijke crisis komen, moeten we de oude vervuilende infrastructuur vervangen.

Het Europees Parlement heeft donderdag ook een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om nu over te schakelen op een groenere economie, meldt de NOS. De motie, ondertekend door de fracties waartoe het CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks behoren, riep op tot werk aan een nieuwe circulaire economie.

Volgens het Europees Parlement moet de EU een nieuw industriebeleid voeren, waarbij rekening moet worden gehouden met nieuwe potentiële verstoringen in de wereldhandel. De meerderheid wil dat voortaan in de EU essentiële goederen zoals medicijnen en medische apparatuur worden gemaakt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei ook dat dit het moment is om te stoppen met het slepen van goederen over de hele wereld. ‘We moeten de logistieke keten van bedrijven inkorten’, zei ze.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad wil ook van deze gelegenheid gebruik maken om de EU groener te maken. “De Europese Unie moet beter worden dan voorheen, we moeten profiteren van deze crisis.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws