Geef het lichaam van Karima Baloch aan haar familie, zegt activiste


Toronto [Canada]24 januari (ANI): Een prominente Baloch-activist, Lateef Johar Baloch, beweerde zondag dat het lichaam van mensenrechtenactiviste Karima Baloch met geweld in Pakistan wordt begeleid zonder de toestemming van haar familieleden.

De Baloch-activist sloeg alarmbellen af ​​en beweerde dat tientallen militaire voertuigen Karima’s lichaam illegaal naar een ‘onbekende bestemming’ escorteren. Hij zei verder dat de Pakistaanse autoriteiten haar familie ook hebben vastgehouden. Terwijl ze de Canadese regering sloeg, vroeg Johar om de overdracht van het vermoorde lichaam van de activist aan haar familie.

“De Pakistaanse autoriteiten hebben het lichaam van Karima Baloch samen met haar familie van het vliegveld van Karachi naar een onbekende locatie gebracht. We weten niet waar ze hen naartoe brengen”, twitterde Lateef Johar.

“De Pakistaanse autoriteiten hebben geweigerd het lichaam van Karima Baloch aan haar familie over te dragen. Dit is verkeerd, onaanvaardbaar en tegen de menselijkheid. Waarom is Pakistan bang voor een lichaam? De Pakistaanse autoriteiten moeten de familie van Karima Baloch behoeden voor nog meer lijdensweg en het lichaam meteen overhandigen.” zei hij en noemde hetzelfde bij de Canadese premier Justin Trudeau.

Onlangs hadden Pakistaanse zakendeskundige Tarek Fatah en geleerde Burzine Waghmar het harde optreden tegen afwijkende meningen in Balochistan bekritiseerd en er bij de Canadese regering op aangedrongen de diplomatieke betrekkingen met Pakistan te heroverwegen.

Onlangs zei Waghmar tegen een Canadese nieuwszender dat er een systematische campagne is gevoerd door de Pakistaanse staatselementen om “elke stem van Baloch te liquideren”. “We hebben op dit punt niets officieel uit Ottawa zien komen. Zelfs de Pakistaan ​​niet. De Hoge Commissaris in Ottawa is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken geroepen voor een toelichting hierover. Het ontbreken van bewijs is geen bewijs van afwezigheid, “zei hij.

Fatah, die ook het Friends For Karima Baloch-comité leidt, riep op om Karima’s dood niet als zelfmoord te beschouwen en verklaarde dat “er geen reden is om” dat te doen. ‘Er was voor haar geen reden om zelfmoord te plegen. Ze had haar hele leven voor zich’, zei hij.

In december 2020 werd Karima, een prominente Baloch-stem, dood aangetroffen op een dag dat ze werd vermist in Toronto. De dood van de Baloch-activisten leidde tot protesten in Europa en Noord-Amerika toen de Baloch-diaspora de straat opging in Toronto, Berlijn en Nederland en de Canadese regering opriep om een ​​onderzoek in te stellen.

Baloch had krachtig campagne gevoerd tegen de verdwijningen en schendingen van de mensenrechten in de onrustige provincie Balochistan in Pakistan. Met het verzoek aan de Verenigde Naties om in te grijpen, had de Mensenrechtenraad van Baloch in een brief gezegd dat Pakistan “gewelddadig heeft gereageerd op de echte eisen van het Baloch-volk”. (ANI)

.

Spring naar toolbar