4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Geen grote evenementen deze zomer: veiligheidsraad

- Advertisement -


Wie deze zomer uitkijkt naar een groot feest, moet zijn verwachtingen verlagen, aldus Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en bestuursvoorzitter van de 25 veiligheidsregio’s van het land. Hoewel er vanaf 1 juli meer mogelijk is onder de coronavirusregels, blijven grote evenementen en festivals moeilijk te organiseren, zei hij.

“De doorstroming moet gegarandeerd zijn en meer dan 250 bezoekers moeten plaatsnemen. Dan is een dansfestival snel voorbij ‘, zei Bruls na een ontmoeting met de andere burgemeesters die de veiligheidsregio’s leiden en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus maandag, meldt RTL Nieuws.

Volgens Bruls zou een kermis of carnaval in orde moeten zijn. Deze kunnen nog wel vergunningen aanvragen. Maar een groot festival is niet realistisch. “Veel organisatoren hebben hun personeel al op vakantie gestuurd omdat ze niet meer verwachtten dat ze deze zomer iets konden doen”, zei hij. Bovendien zijn er in Nederland niet veel plaatsen waar grote groepen mensen met een sociale afstand veilig kunnen worden ondergebracht. ‘De vraag is of het nu lucratief is om iets te organiseren.’

Volgens Bruls hebben de Nederlanders de regels prachtig gevolgd en is het nu mogelijk om wat meer te doen. Maar het is nog niet voorbij, zei hij. ‘Corona heeft een zomers dutje, maar is echt niet weg. Het wordt een andere zomer dan voorheen. Veel mensen blijven thuis of gaan op vakantie in Nederland. Naar de disco gaan staat de komende maanden echter nog niet op de kaart. ”

Minister Grapperhaus is verheugd dat Nederlanders weer meer ‘leefruimte’ kunnen krijgen, maar iedereen moet voorzichtig blijven ’totdat er een vaccin is’, zei hij na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad, meldt De Telegraaf. ‘We moeten allemaal echt voorkomen dat we de regels opnieuw moeten aanscherpen.’

Zuid-Holland en de burgemeesters in de regio overwegen alcohol bij evenementen te verbieden, zei Wouter Kolff, voorzitter van de Zuid-Hollandse veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht, tegen AD. ‘Je kunt je voorstellen dat het bij evenementen moeilijker wordt om anderhalve meter uit elkaar te houden naarmate mensen meer alcohol drinken en de late uren komen.’ Kolff denkt daarom dat een alcoholverbod kan voorkomen dat gebeurtenissen een coronavirus-epicentrum worden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het idee ook leuk, zei hij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws