1.4 C
Utrecht
dinsdag, december 7, 2021

Geen lockdown verwacht voor de winter: Outbreak Team chair

- Advertisement -


Ondanks toenemende besmettingen met het coronavirus verwacht Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team, dat lockdownmaatregelen zoals schoolsluitingen of een avondklok komende winter niet nodig zullen zijn. Nederland kent een hoge vaccinatiegraad; 85 procent van de bevolking heeft minstens de eerste injectie gehad. “We zitten dus in een fundamenteel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen reden om zulke drastische maatregelen te adviseren”, zei Van Dissel in een interview met het AD.

De OMT-voorzitter vindt het lastig om aan te geven of we ons zorgen moeten maken nu het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen met het coronavirus stijgt. “Dat is moeilijker in te schatten dan vorig jaar en het hangt van een aantal zaken af”, zegt Van Dissel tegen de krant. “Aanvankelijk was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker. Maar door de hoge vaccinatiegraad is de verhouding nu anders. Zo zien we nu veel van de besmettingen bij bijvoorbeeld jongeren, wat relatief gunstig is voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de mate van verspreiding in niet-gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen zijn gevaccineerd.”

Een grote extra vaccinatieronde met een boostervaccinatie acht hij voorlopig niet nodig. “Het is begrijpelijk dat je in verpleeghuizen een boostervaccinatie geeft. Daar circuleert het virus makkelijker en is het lastiger om isolatiemaatregelen te nemen. Maar als je nu kiest voor een brede inzet van zo’n injectie, zoals Israël doet, moet je het elk half jaar doen. Wil je elk mild symptoom voorkomen? Of alleen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames? Voor dat laatste is een massale extra ronde injecties voorlopig niet nodig.”

Van Dissel denkt dat Nederland na het voorjaar van 2022 grotendeels verlost kan zijn van het coronavirus, maar het hangt nog steeds in de lucht. “Dat hangt van veel factoren af, zoals de duur van de immuniteit, het eventueel ontstaan ​​van varianten, import uit andere landen, de beschikbaarheid van vaccins en ons gedrag, de bereidheid om te vaccineren. Maar als de Delta-variant niet wordt verdrongen en houd je een hoge vaccinatiegraad en immuniteit, dan zou je na het voorjaar voor een belangrijk deel van de crisis verlost kunnen zijn.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws