7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Geen riskanter om naar Frankrijk te reizen dan in NL te blijven: health bazen

- Advertisement -


Het risico van reizen over de grens naar een aantal Europese landen vormt geen groter risico om Covid-19 te vangen dan in Nederland te blijven, vertelden RIVM-chef Jaap van Dissel en hoofdonderzoeker Jacco Wallinga zaterdag in een interview aan de publieke omroep.

Hoewel het in theorie mogelijk is gebleven Nederland met vakantie te laten sinds het uitbreken van de pandemie, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘ Maart adviserend, die inwoners van Nederland waarschuwde voor het maken van niet-essentiële reizen naar het buitenland, blijft van kracht. Volgens Wallinga is het risico om het virus op te lopen in veel landen echter niet groter dan in Nederland.

‘Als je alleen kijkt naar de kans op infectie, maakt dat in Nederland of in Frankrijk weinig uit. De algemene regel is: het is goed om drukte te vermijden en afstand te houden. Dat is het probleem met vakantie: je zit samen in een auto, bus of vliegtuig voor een lange tijd “, legde de leider van de ziektemodellen uit.

Premier Mark Rutte zei dat het kabinet de komende week meer duidelijkheid gaat geven over vakanties over de Nederlandse grens. Een punt waar het RIVM zich zorgen over maakt bij grensoverschrijdend reizen is de complicatie bij het traceren van contacten. ‘Als je toch een infectie krijgt, en je bent in Frankrijk, moet het contact daar worden gevonden. En misschien komen die contacten weer in Nederland’, zei Wallinga.

Het algehele risico om naar het buitenland te reizen blijft echter laag, voegde Wallinga toe, waarbij beide gezondheidsdeskundigen erop wijzen dat het voor Nederlanders het belangrijkst is om te onthouden dat ze zich moeten houden aan de lokale richtlijnen voor volksgezondheid als ze ervoor kiezen om naar het buitenland te reizen.

‘Je moet je aanpassen aan de regels die daar gelden en je moet je houden aan de Nederlandse regels [at the same time],” ze zeiden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws