6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Geen verder onderzoek in Wilders haatdragende oproep; Uitspraak 4 september

- Advertisement -


Het hof van beroep in Den Haag heeft woensdag het verzoek van de advocaten van Geert Wilders voor verder onderzoek naar de aanspraak op haatzaaien tegen de PVV-leider afgewezen. Daarmee kwam een ​​einde aan de hoorzittingen in het hoger beroep, dat draait om uitspraken van Wilders over Marokkanen in 2014. De rechtbank doet op 4 september uitspraak, meldt NU.nl.

Vorige week vroeg Wilders ‘advocaat Geert-Jan Knoops om een ​​volledige versie van documenten die eerder onder meer door de wet op de vrijheid van informatie waren vrijgegeven. Delen van deze documenten, waaronder zaken als interne e-mails van het Openbaar Ministerie, zijn verduisterd. De verdedigingsadvocaten waren van mening dat uit de niet-bewerkte versies zou blijken dat er politieke inmenging was in de beslissing om Wilders te vervolgen – iets wat de Aanklager herhaaldelijk ontkende.

In zijn slotverklaring noemde Wilders het proces tegen hem een ​​heksenjacht. ‘Ik sta niet boven de wet, maar wat heb ik gedaan? Ik heb geen cocaïne verhandeld of een bank beroofd. Ik heb mijn kiezers gevraagd of ze meer of minder Marokkanen willen’, zei de PVV-leider.

De rechtbank veroordeelde Wilders eerder van groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Het Openbaar Ministerie eiste zowel in het oorspronkelijke proces als in hoger beroep een boete van 5.000 euro tegen de extreemrechtse politicus.

Indien Wilders of de Aanklager niet tevreden zijn met de uitspraak in hoger beroep van 4 september, kunnen zij alsnog cassatie aanvragen bij de Hoge Raad. De Hoge Raad zal de zaak niet opnieuw proberen, maar zal nagaan of de zaak door de rechter correct is afgehandeld.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws