4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Geen verontschuldiging van Johan Derksen over racistische grap over Zwarte Piet en muzikant Akwasi

- Advertisement -


Johan Derksen zal zich niet verontschuldigen voor de “grap” die hij vorige week maakte over Zwarte Piet en antiracisme-activist en rapper Akwasi op Veronica Inside. ‘Ik heb helemaal geen spijt van deze grap, hoewel het een verkeerde grap was. Die kwam spontaan aan tafel op’, zei hij maandag op het voetbalprogramma, meldt NU.nl.

‘Ik had nog nooit van Akwasi gehoord. Ik zag hem schreeuwen en om agressie en geweld vragen tijdens de demonstratie op de Dam. Anders was het een vreedzame en goede demonstratie. Hoe komt het dat zo iemand zo’n demonstratie kaapt?’ Dat zei Derksen maandag. “Toen die Zwarte Piet in beeld kwam, zei ik cynisch dat het Akwasi was. In dit programma heb je meningen en grappen. Ik kan nauwelijks zeggen dat ik het een goede grap vind als ik de media moet geloven. Dit was een verkeerde grap en dat wordt uitgebreid tot nationale rel. “

Derksen zei ook dat het hem niet uitmaakt hoe de ‘grap’ werd geïnterpreteerd. ‘Ik denk niet dat het relevant is wat Akwasi ervan vindt. Als die man kan doen wat hij doet, dan mag ik zo’n grap maken.’ Later in de uitzending zei hij dat de opmerking waarschijnlijk misplaatst was tegen de achtergrond van het Black Lives Matter-protest. ‘Maar het was bedoeld als grap.’

De betreffende ‘grap’ stond vorige week op het programma. Derksen zei dat racisme in Nederland niet zo slecht was. ‘Ik heb alle respect voor mensen die protesteren, maar ik zie eigenlijk alleen maar dat schreeuwende gekken de ruimte krijgen op tv’, zei hij over protesten tegen racisme en politiegeweld in Nederland. De presentatoren bespraken ook een tegenprotesteerder in Leeuwarden, verkleed als blackface Zwarte Piet en met een bord waarop stond: “Zwarte Piet Lives Matter”. Derksen zei: ‘Weten we zeker dat dat niet Akwasi was?’

De verklaring leidde tot opschudding op sociale media en verschillende adverteerders trokken hun aandacht in het programma en voetballers boycotten de show.

‘Ik ben advocaat en ik spreek altijd één-op-één met mensen. Ik vraag me af: wat was je bedoeling?’ vroeg Natacha Harlequin, een advocaat en gast op de show. Ze zei dat de opmerking geen ander doel had dan uit te halen naar Akwasi’s huidskleur. ‘Ik denk niet dat je een racist bent’, zei ze. ‘Maar kun je ervoor kiezen empathie te hebben? Ik maak me zorgen over dit land. Kun je empathie gebruiken om te begrijpen wat sommige mensen van zo’n opmerking vinden?’

Veronica besloot Derksen niet te berispen voor de verklaring. Volgens het kanaal zijn de mannen aan tafel verantwoordelijk voor hun uitspraken. Het kanaal voegde er echter aan toe dat Veronica “voor vrijheid van meningsuiting is en tegen opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen”.

Veronica Inside had maandag 1,7 miljoen kijkers, veel meer dan normaal.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws