4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Geen vervolging wegens vermeende dreiging tegen extreemrechtse leider

- Advertisement -


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zaak tegen een Utrechtse docent die wordt beschuldigd van bedreiging van FvD-leider Thierry Baudet, te laten vallen. Na de grote verkiezingsoverwinning van de populistische partij in maart plaatste de docent een bericht met de tekst ‘Volkert, waar ben je?’ Op Facebook. De FvD en Baudet spraken dreigementen en aansporingen tegen hem aan. Maar de aanklager concludeerde dat de tekst niet genoeg om een ​​concrete bedreiging te vormen.

Met de Facebook-post verwees de docent duidelijk naar Volkert van der Graaf – de man die politicus Pim Fortuyn vermoordde terwijl zijn populistische partij LPF in 2002 massaal steun kreeg. “Hoewel het begrijpelijk is dat een verwijzing naar zo’n ernstige en schokkende zaak als ongepast wordt beschouwd, ziet de officier van justitie geen rechtsgrond voor vervolging “, aldus de officier van justitie in een verklaring.

‘Voor bedreigingen of opruiing moet iemand de intentie hebben om iemand anders bang te maken of om anderen een strafbaar feit te laten plegen’, zei de aanklager. De docent plaatste de desbetreffende opmerking op de persoonlijke Facebook-pagina van een andere persoon met wie hij regelmatig debatteert over politieke ideeën. Het was deze andere persoon die de post openbaar deelde. De Aanklager concludeerde dat de docent een discussie wilde uitlokken met de persoon op wiens Facebook-pagina hij postte, en niet van plan was dat de post Baudet of andere FvD-leden zou bereiken en bang maken.

Naast het gebrek aan opzet overweegt het OM ook de zinsnede ‘Volkert, waar ben je?’ niet concreet genoeg om een ​​daadwerkelijke bedreiging of aansporing tot een misdaad te vormen. “Hoewel de verwijzing naar de genoemde misdaad van 2002 duidelijk is, is er geen daadwerkelijke dreiging. Er is ook geen sprake van een directe oproep tot het plegen van een strafbaar feit”, aldus de Aanklager.

De zaak tegen de docent is geschrapt en hij is geen verdachte meer.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws