4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Gemeenten willen meer 5G-duidelijkheid om vragen van betrokken bewoners te beantwoorden

- Advertisement -


Tientallen Nederlandse gemeenten willen dat de rijksoverheid meer doet om burgers te informeren over de uitrol van 5G om zo hun vragen te beantwoorden en hopelijk hun zorgen te verlichten, zo blijkt uit een onderzoek dat de NOS deed onder de Nederlandse gemeenten. Ongeveer een derde van de gemeenten reageerde.

De uitrol van het 5G-netwerk is de afgelopen maanden omgeven door commotie. In Nederland zijn tientallen zendmasten en zendmasten in brand gestoken. De autoriteiten zijn van mening dat de brandstichting verband houdt met samenzweringstheorieën dat 5G slecht is voor de gezondheid van mensen en hen kwetsbaar maakt voor ziekten zoals het coronavirus. Er was ook een mislukte rechtszaak en demonstraties tegen de uitrol.

Bijna 90 procent van de 110 gemeenten die reageerden op de NOS-enquête gaf aan bezorgd te zijn over gezondheidsrisico’s en 5G bij hun inwoners. Ze kregen vragen en eisen van hun eigen inwoners, maar ook vaak van anti-5G-bewegingen die alle gemeenten schreven. 58 procent zei dat ze meer informatie van de regering nodig hadden, 11 procent zei dat ze geen meer informatie nodig hadden en 31 procent had daar geen mening over.

‘Het is heel vreemd dat gemeenten hun eigen argumenten moeten organiseren om een ​​landelijke discussie op te lossen’, zei Theo Meskers, wethouder van de gemeente Hollands Kroon, tegen de NOS namens de grote landelijke gemeente en gemeenten in het hoofd van Noord- Holland. ‘Als je een discussie hebt over de gezondheidsrisico’s rond 5G, heb je een partij met autoriteit nodig.’ Dat kan volgens Meskers alleen echt van de Rijksoverheid komen.

In Nederland wordt informatie over de straling van telefoons en zendmasten verzameld en gepubliceerd door het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Volgens dit platform is er geen wetenschappelijk bewijs voor negatieve gezondheidseffecten van 5G. Maar op aandringen van het parlement zal de Gezondheidsraad volgende maand ook een rapport publiceren over de gezondheidseffecten van 5G.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws