6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Gemeenteraadscoalitie Den Haag valt te midden van grote omkopingszaak

- Advertisement -


Een corruptieschandaal in de gemeente Den Haag heeft geleid tot de ondergang van het bestuur van die stad. Aanklagers maakten dinsdag bekend dat de woningen en kantoren van twee wethouders van politieke fractie “Groep de Mos / Hart voor Den Haag” (GDM) zijn overvallen door ambtenaren in een steekpenningenonderzoek.

Twee verdachten in de zaak zijn wethouder Richard de Mos, die de portefeuilles economie, sport en buitenruimte beheert, en wethouder Rachid Guernaoui, van financiën, integratie en districten. De Mos is ook de eerste loco-burgemeester van de stad.

GDM is de grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag en de groep heeft samengewerkt met de VVD, D66 en GroenLinks om een ​​regeringscoalitie te vormen. Die partijen zeiden woensdagmiddag dat ze geen vertrouwen meer hadden in GDM, schreven ze in een gezamenlijke verklaring die voor het eerst door omroep NOS werd gemeld.

‘Het stadsbestuur speelt een voorbeeldrol op het gebied van integriteit en we kunnen de stad niet waarmaken in de huidige samenstelling van de coalitie’, schreven de drie voormalige coalitiepartners. “De samenwerking tussen onze vier partijen was begonnen met vormingsgesprekken waarbij integriteit en ethisch gedrag hoog op de agenda stonden”, aldus de brief.

Volgens de regeringswebsite van Den Haag had de coalitie 26 van de 45 zetels van de gemeenteraad. Daarvan vertegenwoordigt GDM acht, de VVD zeven, D66 zes en GroenLinks vijf.

De twee kondigden hun tijdelijke aftreden aan terwijl de zaak in onderzoek is nadat burgemeester Pauline Krikke er bij hen op aandrong af te treden. Ze hebben elk wangedrag ontkend.

Aanklagers zeiden dat een derde verdachte een ambtenaar is van de GDM-factie die als gemeenteraadslid fungeert.

Een andere verdachte, ook van de GDM-kandidatenlijst, is een ondernemer die ervan wordt verdacht de politieke partij te hebben gefinancierd in een tegenprestatie die hem naar verluidt vertrouwelijke informatie van het stadhuis en andere gunsten heeft verschaft. Ook andere ondernemers worden verdacht van omkoping, zei het parket in een verklaring.

‘De vier partijen zijn het erover eens dat de waarde van integriteit betekenis krijgt in hun acties’, vervolgde de uiteenzetting van de coalitie.

Krikke zei dinsdag dat ze “zeer geschokt” was door het onderzoek. Ze had dinsdag partijleiders in Den Haag en woensdag werd een spoedraadsvergadering verwacht. De partijleden van de VVD, D66 en GroenLinks hadden goede hoop dat de hoorzitting van woensdag de toekomst van de stad zou helpen vormgeven en stabiliseren.

Arjen Dubbelaar, een leider van de GDM-factie, noemde het onderzoek een geval van ‘karaktermoord’. Over de zaak zei hij: ‘De uitgifte van nachtvergunningen en een bruisende horeca behoorden tot de speerpunten tijdens de verkiezingscampagne van maart 2018. We zijn er ook trots op dat we het in het regeerakkoord hebben opgenomen en onze wethouders werken aan de implementatie . “

Den Haag wordt voorgezeten door een bestuursorgaan, dat bestaat uit de burgemeester en acht wethouders, die elk hun eigen politieke portefeuilles bewaken. Hun werk wordt gecontroleerd door de hele gemeenteraad, 45 ambtenaren die om de vier jaar worden verkozen in de gemeenteraadsverkiezingen. Ze selecteren de wethouders van de stad binnen hun organisatie, waarbij de gekozenen hun raad moeten opgeven om meer onafhankelijkheid en toezicht te garanderen.

De wethouders vergaderen elke dinsdag met de burgemeester achter gesloten deuren, terwijl de hele raad een eigen agenda bepaalt en elke derde week vergadert. De raadsvergadering is open voor het publiek.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws