-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Gepensioneerde FBI-agent om te onderzoeken wie de familie van Anne Frank heeft verraden

- Advertisement -


De gepensioneerde FBI-agent Vince Pankoke start een onderzoek naar wie de nazi’s precies informeerde dat Anne Frank en haar familie zich in 1944 in het bijgebouw in Amsterdam verstopten. Met nieuwe software die grote hoeveelheden gegevens kan organiseren en analyseren, denkt Pankoke dat hij de onderkant van wat hij noemt “de ultieme cold case”.

Pankoke lanceerde een Cold Case Dairy website voor zijn onderzoek. Onder zijn team van 19 personen staan ​​criminologen, historici, journalisten en computerspecialisten. Nederland helpt ook mee aan het onderzoek: het Nationaal Archief, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD, de gemeente Amsterdam en de Anne Frank Stichting hebben allemaal hun archief ter beschikking gesteld. En het Amsterdamse “big data” bedrijf Xomnia, dat gespecialiseerd is in het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data, levert Artificial Intelligence voor het onderzoek.

Het joodse meisje Anne Frank en haar familie waren tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar ondergedoken in een bijgebouw – in het Nederlands het Achterhuis genoemd – aan de Prinsengracht in Amsterdam. In augustus 1944 vielen de nazi’s hun schuilplaats binnen en brachten de acht inwoners naar Duitsland. Alleen Otto Frank, de vader van Anne, heeft de concentratiekampen overleefd. Na de oorlog vond Otto het dagboek van Anne, dat ze bijhield tijdens haar verblijf in het bijgebouw. Het werd een van de beroemdste boeken ter wereld en is volgens NU.nl vertaald in meer dan 60 talen.

In de loop der jaren zijn er talloze onderzoeken geweest naar wie de familie Frank heeft verraden, met in totaal ongeveer 30 verdachten, volgens het Cold Case Diary. Dit zijn onder meer schoonmaakster Lena Hartog van Bladeren, een voormalige werknemer die dacht dat Otto een affaire had met zijn vrouw, een mysterieuze man genaamd Tonny Ahlers die naar verluidt Otto had gechanteerd, en de joodse vrouw Ans van Dijk die als agent voor Gestapo werkte . Het meest recente onderzoek, door het Anne Frank Huis in 2016, suggereerde dat de familie Fank mogelijk toevallig is gevonden, hoewel de resultaten van het onderzoek niet overtuigend waren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws