4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Gevaarlijke winterwegen waarschijnlijk als strooizout te giftig voor gebruik: Zoutleverancier

- Advertisement -


Nederland kan de wegen deze winter mogelijk niet van ijs ontdoen vanwege de hoge niveaus van de chemische PFAS in de steenzouttoevoer van het land. Steenzout vormt het overgrote deel van het aanbod aan wegenzout van het land, waarvan er elke winter gemiddeld 200 duizend ton wordt verdeeld over de Nederlandse wegen, aldus Ardin Bos in een interview met de Telegraaf.

‘Als strooiwagens niet meer altijd op de weg zijn bij vorst, ijsregen en sneeuw, hebben we een probleem’, zegt Bos He, directeur van Zoutbank, een leverancier van strooizout in Nederland. Het kan ertoe leiden dat automobilisten ervoor kiezen om het toch al drukke openbaarvervoersysteem te gebruiken om ijzige wegen te vermijden.

De eerste tests van hun voorraad leverden zenuwslopende resultaten op die suggereren dat het zout niet kan worden gebruikt onder nieuwe regels met betrekking tot de chemische verontreinigingen. “Er zijn te hoge PFAS-waarden gemeten, maar we willen graag een second opinion”, zei hij, en zei dat er deze week een meer nauwkeurige analyse zou worden uitgevoerd.

‘We leveren ook schoner zeezout en vacuümzout, maar daar is niet genoeg van in voorraad’, vertelde hij aan de Telegraaf. Het grootste deel van hun aanbod is afkomstig van gewonnen steenzout dat is geïmporteerd uit Europese landen en elders, zoals Marokko.

Er zijn duizenden geperfluoreerde gealkyleerde stoffen, gezamenlijk PFAS genoemd. Omdat de chemicaliën milieuschade en gezondheidsproblemen veroorzaken, is de problematiek van PFAS verbonden met de stikstofemissiecrisis in Nederland.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws