6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Gezichtsmaskers in pubs, voetbalstadions “absoluut noodzakelijk” in de strijd tegen Covid: Twente-onderzoeker

- Advertisement -


Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van maskers in binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals in bars, kerken en voetbalstadions, “absoluut noodzakelijk”, aldus een studie van professor en natuurkundige Detlef Lohshe van de Universiteit Twente. De studie toonde aan dat aerosolen – kleine druppeltjes die in de lucht vrijkomen wanneer mensen spreken of ademen – een veel grotere rol spelen bij de verspreiding van het virus dan werd gedacht, zei hij tegen AD.

Lohshe, hoogleraar Physics of Fluids, en zijn team werken samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen om de rol van aërosolen in de verspreiding van SARS-CoV-2 te bestuderen. Het team van Lohshe onderzoekt zelf de aerosolen – hoe ver ze zich verspreiden, hoe lang ze blijven hangen onder verschillende omgevingsomstandigheden. De Groningse onderzoekers onderzoeken hoeveel van het virus de aerosolen bevatten en of dat voldoende is om besmettelijk te zijn.

Momenteel wordt aan de Universiteit Twente een proefopstelling gebouwd voor experimenten, maar het team van Loshe heeft al simulaties uitgevoerd en berekeningen gemaakt en deze resultaten vergeleken met oude modi. En de conclusies zijn duidelijk – het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie dat aërosolen een verwaarloosbare rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, is onjuist, zei Loshe tegen de krant. ‘Ze leven 30 tot 40 keer langer dan volgens een oud model uit de jaren dertig waarop de 1,5 meter afstandsregels van de WHO en het RIVM zijn gebaseerd’, zei hij.

Loshe heeft daarom al vertrouwen in zijn conclusie dat Nederland het voorbeeld van veel andere landen moet volgen en gezichtsmaskers moet dragen in overdekte ruimtes waar mensen samenkomen, zoals kerken, bars en voetbalstadions. ‘Dat zou ik zeker verplicht stellen’, zei hij. ‘Ik begrijp niet waarom Nederland op grotere schaal geen gezichtsmaskers verplicht stelt.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws