8.4 C
Utrecht
donderdag, februari 2, 2023

Gezondheidsdiensten niet voorbereid op toegenomen Covid-19-contactonderzoek wanneer scholen heropenen: rapport

- Advertisement -


De GGD-gezondheidsdiensten in Nederland zijn niet bereid meer zogenaamd contactonderzoek te doen, om uit te zoeken met wie een patiënt met Covid-19 precies contact heeft gehad en te waarschuwen dat zij mogelijk ook besmet raken, zodra de basisscholen maandag weer opengaan . De meeste GGD’s werken aan hun eigen plannen om hun capaciteit te vergroten, maar ze weten niet precies wat er precies van hen wordt verwacht, omdat er geen nationaal plan is voor contactonderzoek, meldt de NOS na onderzoek van alle 24 GGD-regio’s.

De GGD’s zijn afhankelijk van nationale instructies voor de uitvoering van hun plannen om hun capaciteit uit te breiden. Een werkgroep van de GGD werkt momenteel samen met het Ministerie van Volksgezondheid en gezondheidsinstituut RIVM aan een plan voor meer contactonderzoek. Maar wanneer dit plan klaar zal zijn, en wanneer minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het groene licht geeft, is volgens de omroep een raadsel.

De meeste GGD’s zijn al lang gestopt met actief contactonderzoek, aangezien het aantal Covid-19-diagnoses in Nederland omhoogschoot. Ze hadden onvoldoende mankracht om dit onderzoek uit te voeren en in de nationale coronavirusinstructies stond al dat iedereen met symptomen thuis moet blijven. Bijna alle GGD’s doen nu passief contactonderzoek – mensen die positief testen krijgen een standaardbrief, of een link naar die brief op de RIVM-site, en krijgen te horen dat ze die moeten doorgeven aan iedereen met wie ze contact hebben gehad.

‘Het is natuurlijk effectiever als GGD’s dat onderzoek zelf doen, in plaats van het aan de mensen over te laten’, zegt Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij GGD Zuid-Limburg tegen de NOS. ‘Velen zullen het serieus nemen, maar misschien niet iedereen.’ Maar om de GGD’s dat onderzoek zelf te laten doen, is veel meer mankracht nodig, omdat het contactonderzoek een enorme opgave is. ‘In het begin hadden we ongeveer 10 tot 15 uur per geval nodig’, zei Hoebe. ‘Dat is nu minder omdat veel mensen op de hoogte zijn van het coronavirus. Laten we zeggen vier uur per studie. Dat betekent nog steeds veel uren en dus mensen.’

De GGD’s zijn klaar om hun capaciteit voor contactonderzoek op te schalen en uit te breiden, maar wachten op het landelijke groen licht. ‘We moeten een beslissing nemen over een landelijk plan, zodat we echt aan de slag kunnen’, zei Hoebe.

GGD Hollands Midden heeft al 40 mensen opgeleid die direct aan de slag kunnen met contactonderzoek, aldus de NOS. De anderen kijken naar hun eigen personeel dat meestal andere taken uitvoert, medewerkers van het Rode Kruis, medische studenten of gepensioneerde artsen en verpleegkundigen – allemaal mensen die na twee dagen training kunnen beginnen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws