4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Gezondheidsproblemen bij voetballen op kunstgras

- Advertisement -


Voetballen op kunstgras kan volgens Zembla gevaarlijk zijn voor de gezondheid van voetballers. Bijna alle kunstgrasvelden bevatten rubberkorrels, die in verband zijn gebracht met kanker.

Wetenschappers vertelden Zembla dat het gebruik van rubbergranulaat in kunstgras nooit goed is onderzocht. En dit terwijl de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het koppelen aan voetballers die kanker krijgen.

Rubberkorrels zijn gemaakt van oude autobanden en bevatten kankerverwekkende stoffen. In 2006 is onderzocht of deze stoffen het lichaam van voetballers kunnen binnendringen. Maar volgens Zembla was dat een heel korte studie.

Omdat de korrels gerecyclede autobanden zijn, is een ander probleem dat de fabrikanten van rubberkorrels niet precies weten welke stoffen in het product aanwezig zijn en in welke hoeveelheid.

De KNVB pleit voor verder onderzoek naar kunstgras met rubbergranulaat. De wetenschappers die met Zembla hebben gesproken, zijn het daarmee eens. Ze gaan zelfs nog verder en zeggen dat kunstgras pas mag worden bespeeld als alle risico’s duidelijk zijn.

Rijksgezondheidsinstituut RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stellen dat er geen gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van dit soort velden.

Het aantal kunstgrasvelden is volgens NU.nl gestegen van circa 300 in 2007 naar circa 2 duizend dit jaar. 90 procent van hen bevat rubberkorrels.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws