6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Goede ventilatie in openbare ruimte ‘cruciaal’ in strijd tegen coroanvirus: Amsterdams onderzoek

- Advertisement -


Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is goede ventilatie in openbare ruimtes zoals openbaar vervoer en verpleeghuizen “van cruciaal belang”, zo blijkt uit onderzoek van natuurkundigen en medisch onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, meldt de NOS.

De onderzoekers vroegen gezonde mensen om te hoesten en te praten in kamers met verschillende ventilatietoestanden, en bestudeerden vervolgens de verspreiding van kleine druppeltjes, aerosolen genaamd, met laserlicht. De onderzoekers ontdekten dat het deze druppeltjes minuten kostte om op de grond te zweven. In een kamer met slechte ventilatie was de helft na vijf minuten nog steeds in de lucht. In een goed geventileerde ruimte was de helft van de druppels na 2,5 minuten verdwenen. En als er een deur of raam in de kamer open stond, was de helft binnen 30 seconden verdwenen.

‘De minidruppeltjes zijn daarom veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus’, aldus de onderzoekers. Uit hun onderzoek bleek dat sociale distantiëring in het openbaar vervoer bijvoorbeeld ‘niet voldoende is om de risico’s te beperken’. Evenmin is de geplande app om te bepalen met wie een coronaviruspatiënt contact heeft gehad. Er moet veel meer aandacht worden besteed aan goede ventilatie, zeiden ze.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws