-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Gov’t breidt het ondersteuningspakket uit om ook flexibele werknemers, uitzendkrachten te dekken

- Advertisement -


De regering zal een aparte regeling opzetten om flexibele en tijdelijke werknemers te helpen die hun baan hebben verloren als gevolg van het coronavirus. De regeling kost naar verwachting honderden miljoenen euro’s en zal de komende dagen worden geïmplementeerd, nadat oppositiepartij PvdA de steun van GroenLinks en de vier coalitiepartijen heeft weten te bemachtigen, meldt AD.

In de praktijk zal de regeling vooral gelden voor ontslagen uitzendkrachten, oproepkrachten of andere flexibele werknemers die volgens AD geen toereikende WW-uitkering hebben opgebouwd. ze zijn dus afhankelijk van sociale bijstand, maar moeten aan strenge eisen voldoen om in aanmerking te komen. Ze komen bijvoorbeeld niet in aanmerking als hun partner voldoende inkomen verdient en van hen wordt verwacht dat ze hun spaargeld gebruiken voordat ze een beroep doen op de bijstand.

Deze eisen maken dat flexibele werknemers anders worden behandeld dan zelfstandige ondernemers of freelancers. Ze kunnen aanspraak maken op een aparte regeling voor inkomenssteun (TOZO) zonder dat hun spaarrekening of partnerinkomen in het geding komt. De PvdA noemde dit onderscheid oneerlijk en zette met hulp van de vakbonden de druk op de regering om het te herstellen op. Onder de nieuwe regeling kunnen flexwerkers ook sociaal aanvragen zonder bovenstaande eisen.

Uit een CNV-onderzoek bleek onlangs dat 275 duizend uitzendkrachten door het coronavirus weinig of geen werk hebben. Een andere coronavirusregelgeving, het zogenaamde NOW-schema, werd geïmplementeerd om massale ontslagen te voorkomen. Bedrijven mogen hun personeel niet ontslaan en in ruil daarvoor betaalt de regering tot 90 procent van de loonsom. Maar in de praktijk verloren veel tijdelijke en flexibele arbeidskrachten nog steeds hun baan omdat het opzeggen van hun contract niet formeel ontslag vereist.

De PvdA hoopt dat ontslagen flexwerkers vanaf maandag steun kunnen aanvragen. “Welzijn is een bekende regeling. In principe hoeven alleen de drempels verlaagd te worden. Dat moet binnen enkele dagen mogelijk zijn.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws