4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Gov’t steekt meer geld in technisch beroepsonderwijs

- Advertisement -


Dit jaar en volgend jaar krijgen mbo-scholen meer geld voor leerlingen met een technisch profiel, schreef minister Arie Slob voor Basis- en Secundair Onderwijs in een brief aan het parlement. Op deze manier wil de overheid het technisch onderwijs stimuleren, meldt de NOS.

Het kabinet beloofde 100 miljoen euro extra voor technisch onderwijs in het regeerakkoord Rutte III. Slob legde nu uit hoe dit geld verdeeld zal worden. Dit jaar krijgen VMBO-scholen 1.500 euro extra per leerling in technische richting, volgend jaar op 3.000 euro per leerling. Er komt ook extra geld voor leerlingen met gemengde leertrajecten, 750 euro dit jaar en 1.500 euro in 2019.

De vraag naar goed opgeleid technisch personeel neemt toe, maar steeds minder leerlingen kiezen voor een technisch vmbo-programma, zei Slob in zijn brief. De kwaliteit van de opleidingen staat ook onder druk door een dreigend lerarentekort. En dat terwijl technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. ‘Denk aan ontwikkelingen in de energiesector, de opkomst van de elektrische auto en installaties in onze huizen’, schreef hij. “Met deze investering krijgen scholen meer kansen om voort te bouwen op hun technische aanbod.”

De overheid wil dat vmbo-opleidingen in 2024 toekomstbestendig zijn voor alle leerlingen in het hele land. Om dit te bereiken zullen scholen regionaal moeten samenwerken met andere scholen en het bedrijfsleven. Als ze hiervoor vóór 1 april 2019 een goed plan indienen, kunnen ze ook in 2020 en daarna in aanmerking komen voor extra geld.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws