5.7 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Groene partij roept op tot een verbod op alle vormen van etnische profilering

- Advertisement -


GroenLinks wil dat de regering alle vormen van etnische profilering verbiedt, inclusief het gebruik van geautomatiseerde risicoprofielen op basis van de achtergrondkenmerken van mensen, zei partijleider Jesse Klaver tegen premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus voor aanvang van een parlementair debat over racisme, De Telegraaf meldt.

Volgens Klaver maken overheidsinstanties en bedrijven steeds vaker gebruik van dit type risicoprofiel en dat kan tot discriminatie leiden. Hij noemde voorbeelden als hogere verzekeringspremies voor mensen die in armere buurten wonen, of extra controles door de Belastingdienst als je een dubbele nationaliteit hebt. Dat moet stoppen, zei Klaver.

‘Organisaties en bedrijven zien je niet langer als individu, maar behandelen je op basis van de groep waartoe je behoort. Als we niet oppassen, gaan digitalisering, algoritmen en institutioneel racisme hand in hand’, aldus de groene partijleider.

GroenLinks riep ook op tot meer toezicht op de arbeidsmarkt en de woningmarkt om discriminatie te bestrijden. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gemeenten moeten de bevoegdheid krijgen om discriminatie en racisme actief op te sporen en te bestrijden, aldus Klaver.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws