4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Grondwetswijziging voorgesteld om steden meer vrijheid te geven om verkiezingen te houden

- Advertisement -


Regeringspartij VVD en oppositiepartij 50Plus willen de grondwet wijzigen zodat gemeenten verkiezingen kunnen houden als hun gemeenteraad uit elkaar valt. Kamerleden Jan Middendorp (VVD) en Henk Krol (50Plus) dienden daartoe een wijzigingsvoorstel in, meldt AD.

De twee parlementariërs vinden dat vervroegde verkiezingen moeten worden toegestaan ​​in het geval van een politieke crisis in een gemeente. Zo’n crisis kan leiden tot ernstig verstoorde relaties, zoals burgemeester en wethouders het vertrouwen in de gemeenteraad verliezen, of andersom. Dit kan een gemeente onhandelbaar maken, wat slecht is voor het vertrouwen van de kiezers, betogen ze.

De regering zal het voorstel bekijken, maar noemt een dergelijke wijziging van de grondwet “geen kleinigheid”. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zei open te staan ​​voor ‘experimenten op dit gebied’. Hij wil kijken of tussentijdse verkiezingen een oplossing kunnen bieden voor ernstige conflicten binnen gemeenten.

Begin deze maand stortte de gemeenteraadscoalitie van Den Haag in nadat bekend werd dat twee wethouders in de stad verdacht worden van steekpenningen in ruil voor het verlenen van vergunningen. Dit, in combinatie met een harde rapportage van de Onderzoeksraad voor de slechte afhandeling van het Scheveningse Nieuwjaarsvuur, zorgde er ook voor dat burgemeester Pauline Krikke aftrad.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws